Gołąbki nie tylko w kapuście

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL | WP.PL
Katarzyna Gileta

/ 7Takich jeszcze nie jadłeś

Obraz
© WP.PL | WP.PL

Wydaje ci się, że gołąbki to tradycyjna polska potrawa? Nic bardziej mylnego. Gołąbki, czyli nadzienie z mięsa i ryżu zawinięte w jadalne liście to wynalazek kuchni tureckiej. Chociaż takie stwierdzenie z pewnością oburzyłoby Greków, którzy również od wieków chętnie faszerują liście. Gołąbki są popularne niemal w całej Europie - od Skandynawii po Bałkany. Jednak każdy naród może się poszczycić własnym przepisem na to danie. Swoje gołąbki mają m.in. Czesi, Słowacy, Białorusini, Litwini, Szwedzi, Rosjanie, Niemcy, Węgrzy, Ukraińcy.

/ 7Dlaczego gołąbki nazywają się „gołąbki”?

Obraz
© Fotolia

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego faszerowane liście kapusty nazywamy gołąbkami? Słownik etymologiczny podaje, że nazwa „gołąbki” oznaczająca 'potrawę z kaszy i siekanego mięsa zawijaną w liście kapusty, jest prawdopodobnie zapożyczona od ukraińskiego wyrazu „hołubci” (gołąbek) i przywędrowała do nas w XIX wieku. Podobno dawniej na dworach jadano faszerowane gołębie, zawinięte w liście kapusty. Uboższe warstwy społeczeństwa zaadaptowały ten przepis – owijając w liście kapusty kaszę i ziemniaki. Takie były polskie początki dania, które dzisiaj wszyscy znamy i lubimy.

/ 7Kapusta i mięso, czyli gołąbki po polsku

Obraz
© Shutterstock.com

W tradycyjnych polskich gołąbkach znajdziemy nadzienie z mięsa mielonego i ryżu. Najczęściej do zawijania używamy białej kapusty, ale równie dobrze możemy nafaszerować liście kapusty włoskiej, modrej czy pekińskiej. Na wigilię w wielu domach podaje się z kolei grzybowe gołąbki w liściach kiszonej kapusty. Jeśli chodzi o rodzaj mięsa, to również nie musimy ograniczać się do wieprzowiny. Równie dobrze możemy użyć wołowiny, jagnięciny, baraniny czy też mięsa drobiowego. Do mięsa dodajemy ryż, kaszę gryczaną, jaglaną, jęczmienną lub pęczak. W wersji wegetariańskiej kaszę albo ryż łączymy z grzybami (świeżymy bądź suszonymi) albo warzywami (np. cebula, fasola, papryka). Kropką nad i jest sos. W wersji klasycznej - pomidorowy z zasmażką bądź grzybowy. Gołąbki zawijane w liście młodej kapusty będą świetnie smakować z sosem śmietanowym lub lekkim sosem koperkowym na bazie bulionu. Gołąbki gryczane można z kolei polać sosem pieczeniowym.

/ 7Dolmades

Obraz
© Shutterstock.com

Grecka wersja gołąbków. Liście winogron faszerowane mięsem jagnięcym, ryżem i koperkiem. Są podawane na ciepło z sosem. W wydaniu bezmięsnym, ryż zawiera dodatki takie jak cebula, czosnek, rodzynki, orzeszki piniowe.

/ 7Sarma

Obraz
© Shutterstock.com

Chorwacki rarytas. Cały sekret ich przygotowania tkwi w tym, że farsz jest zawijany w kiszone liście kapusty. Sarmę podaje się z gęstą śmietaną. Ta potrawa jest znana także w Rumunii, tam jednak w niektórych regionach mięsny farsz jest zastąpiony rybnym.

/ 7Holiszkes

Obraz
© Shutterstock.com

Specjalność kuchni żydowskiej. Liście kapusty faszerowane mięsnymi klopsikami, serwowane w słodko-kwaśnym pomidorowym sosie. Holiszkes są znane także pod nazwami takimi jak faszerowana kapusta, praakes czy galuptzi. Podaje się je w czasie Święta Szałasów.

/ 7Kåldolmar

Obraz
© Shutterstock.com

Skandynawskie gołąbki. Są bardzo podobne do polskich. Mięsno-ryżowy farsz wzbogacony cebulą i przyprawiamy zawija się w liście białej kapusty. Jednak zamiast dusić je w sosie, zapieka się je w brytfance.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości