Jak powstały frytki?
Wynalezienie frytek często przypisują sobie Francuzi i Amerykanie. W rzeczywistości powstały one w Belgii. Niestety ich wynalazca nie jest znany z imienia i nazwiska. Wiadomo jednak, że pierwsza porcja frytek została usmażona w mieście Dinant. Jak wynika z różnych źródeł, frytki były tam jedzone już w 1680 roku. Mieszkańcy regionu na co dzień żywili się małymi smażonymi rybami. Zimą, gdy powierzchnia wody często zamarzała i trudno je było wyłowić, zwykle brakowało tego pokarmu. Jako alternatywę zastosowali ziemniaki, które nie były ani drogie, ani trudne w uprawie. Ktoś wpadł na pomysł, aby pokroić je w słupki, przypominające rybki i smażyć tak, jak ulubione danie. W ten sposób ziemniak stał się substytutem ryby, choć początkowo frytki były smakołykiem delikatesowym, głównie ze względu na drogi tłuszcz. Danie zasmakowało miejscowej ludności i pojawiało się w jarmarkowych kramach lub w wesołych miasteczkach. Przepis na taką obróbkę ziemniaka szybko się rozpowszechnił.