Jak zrobić lane faworki
Składniki: szklanka mąki pszennej, pół szklanki mleka, 2 jajka, łyżka rumu, sól, kostka smalcu do smażenia (lub olej), cukier puder do posypania.
Przygotowanie: do miski wsyp mąkę, dodaj mleko i żółtka jajek. Zmiksuj na gładką masę (ciasto powinno mieć konsystencję zbliżoną do ciasta naleśnikowego). Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wymieszaj ją delikatnie z ciastem. W garnku o grubym dnie rozgrzej tłuszcz. Na gorący tłuszcz wlewaj cienkim strumieniem porcje ciasta, tworząc fantazyjne wzory. Możesz użyć rękawa cukierniczego lub lejka. Smaż z obu stron na złoty kolor. Usmażone faworki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.