Faworki na dwa sposoby

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Poznaj proste i smaczne przepisy

Obraz
© 123RF.COM

Karnawał to czas smażenia pączków, oponek, róż i faworków. Faworki, zwane także chrustem lub chruścikami są znane nie tylko Polsce, ale również w Niemczech i na Litwie. Tradycyjnie przygotowuje się je na tłusty czwartek, ale warto już teraz przetestować kilka przepisów, by wybrać ten najlepszy. Idealne faworki powinny rozpływać się w ustach. Jak je przygotować?

/ 5Sekret udanych chruścików

Obraz
© Shutterstock.com

Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego i smaży w głębokim tłuszczu. Do przygotowania tego rodzaj ciasta potrzebujesz mąki, tłuszczu, cukru, żółtek i tłuszczu. To właśnie dzięki żółtkom i niewielkiej ilości cukru, faworki są niezwykle kruche i delikatne. Wyrobione ciasto należy przez kilkanaście minut ubijać drewnianym wałkiem.

/ 5Klasyczny przepis

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, łyżka spirytusu lub octu, pół łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli, 5 dużych łyżek kwaśniej śmietany, litr oleju lub 2-3 kostki smalcu do smażenia, cukier puder do posypania.
Przygotowanie: mąkę przesiej, a potem wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj żółtka, śmietanę i spirytus. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Przełóż ciasto na blat lekko posypany mąką i ubijaj je drewnianym wałkiem. Jak już się dostatecznie rozpłaszczy złóż je na pół i znów ubijaj. I tak przez ok. 10-15 minut. Dzięki temu ciasto po usmażeniu będzie dobrze napowietrzone i kruche. Ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na bardzo cienki placek. Nożem lub radełkiem wycinaj prostokąty o wymiarach mniej więcej 3 na 12 cm. Każdy prostokąt natnij na środku i przez to nacięcie przełóż jeden koniec. W garnku rozgrzej tłuszcz. Smaż faworki z obu stron na złoty kolor. Wyjmuj je łyżką cedzakową lub drewnianym patyczkiem i odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Po wystudzeniu posyp obficie cukrem pudrem. Gotowe!

/ 5Faworki dla zabieganych

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli nie macie zbyt wiele czasu, możecie przygotować faworki z ciasta lanego. Przygotowuje się je w ekspresowym tempie ze składników, które z pewnością znajdziecie w swojej kuchni. W smaku różnią się od tych tradycyjnych, są bardziej puszyste, przypominają nieco pączki. Ciasto wylewa się na gorący tłuszcz, więc faworki przybierają fantazyjne kształty – koła, ślimaki. Warto wypróbować ten przepis.

/ 5Jak zrobić lane faworki

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: szklanka mąki pszennej, pół szklanki mleka, 2 jajka, łyżka rumu, sól, kostka smalcu do smażenia (lub olej), cukier puder do posypania.
Przygotowanie: do miski wsyp mąkę, dodaj mleko i żółtka jajek. Zmiksuj na gładką masę (ciasto powinno mieć konsystencję zbliżoną do ciasta naleśnikowego). Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wymieszaj ją delikatnie z ciastem. W garnku o grubym dnie rozgrzej tłuszcz. Na gorący tłuszcz wlewaj cienkim strumieniem porcje ciasta, tworząc fantazyjne wzory. Możesz użyć rękawa cukierniczego lub lejka. Smaż z obu stron na złoty kolor. Usmażone faworki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach