Poznaj proste i smaczne przepisy
Karnawał to czas smażenia pączków, oponek, róż i faworków. Faworki, zwane także chrustem lub chruścikami są znane nie tylko Polsce, ale również w Niemczech i na Litwie. Tradycyjnie przygotowuje się je na tłusty czwartek, ale warto już teraz przetestować kilka przepisów, by wybrać ten najlepszy. Idealne faworki powinny rozpływać się w ustach. Jak je przygotować?
Sekret udanych chruścików
Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego i smaży w głębokim tłuszczu. Do przygotowania tego rodzaj ciasta potrzebujesz mąki, tłuszczu, cukru, żółtek i tłuszczu. To właśnie dzięki żółtkom i niewielkiej ilości cukru, faworki są niezwykle kruche i delikatne. Wyrobione ciasto należy przez kilkanaście minut ubijać drewnianym wałkiem.
Klasyczny przepis
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, łyżka spirytusu lub octu, pół łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli, 5 dużych łyżek kwaśniej śmietany, litr oleju lub 2-3 kostki smalcu do smażenia, cukier puder do posypania.
Przygotowanie: mąkę przesiej, a potem wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj żółtka, śmietanę i spirytus. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Przełóż ciasto na blat lekko posypany mąką i ubijaj je drewnianym wałkiem. Jak już się dostatecznie rozpłaszczy złóż je na pół i znów ubijaj. I tak przez ok. 10-15 minut. Dzięki temu ciasto po usmażeniu będzie dobrze napowietrzone i kruche. Ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na bardzo cienki placek. Nożem lub radełkiem wycinaj prostokąty o wymiarach mniej więcej 3 na 12 cm. Każdy prostokąt natnij na środku i przez to nacięcie przełóż jeden koniec. W garnku rozgrzej tłuszcz. Smaż faworki z obu stron na złoty kolor. Wyjmuj je łyżką cedzakową lub drewnianym patyczkiem i odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Po wystudzeniu posyp obficie cukrem pudrem. Gotowe!
Faworki dla zabieganych
Jeśli nie macie zbyt wiele czasu, możecie przygotować faworki z ciasta lanego. Przygotowuje się je w ekspresowym tempie ze składników, które z pewnością znajdziecie w swojej kuchni. W smaku różnią się od tych tradycyjnych, są bardziej puszyste, przypominają nieco pączki. Ciasto wylewa się na gorący tłuszcz, więc faworki przybierają fantazyjne kształty – koła, ślimaki. Warto wypróbować ten przepis.
Jak zrobić lane faworki
Składniki: szklanka mąki pszennej, pół szklanki mleka, 2 jajka, łyżka rumu, sól, kostka smalcu do smażenia (lub olej), cukier puder do posypania.
Przygotowanie: do miski wsyp mąkę, dodaj mleko i żółtka jajek. Zmiksuj na gładką masę (ciasto powinno mieć konsystencję zbliżoną do ciasta naleśnikowego). Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wymieszaj ją delikatnie z ciastem. W garnku o grubym dnie rozgrzej tłuszcz. Na gorący tłuszcz wlewaj cienkim strumieniem porcje ciasta, tworząc fantazyjne wzory. Możesz użyć rękawa cukierniczego lub lejka. Smaż z obu stron na złoty kolor. Usmażone faworki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.