Faszerowana cukinia
Składniki: 1 czerstwa bułka, 4 średnie cukinie, mała cebula, pęczek natki pietruszki, 300 g mielonego mięsa, 1 jajko, 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku, ząbek czosnku, mała puszka pomidorów, 1 łyżeczka suszonego oregano, 100 g startego sera, olej do smażenia.
Przygotowanie: bułkę moczymy w wodzie, a gdy nasiąknie, odciskamy. Umyte i osuszone cukinie przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy miąższ łyżeczką i drobno go kroimy. Opłukaną i osączoną natkę pietruszki drobno siekamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Cebulę drobno siekamy i razem z miąższem z cukinii podsmażamy na odrobinie oleju. Studzimy. Mięso wkładamy do miski, dodajemy cebulę z cukinią, natkę, jajko, musztardę, paprykę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek oraz odciśniętą bułkę. Dokładnie mieszkamy i napełniamy farszem połówki cukinii. Pomidory lekko osączamy z zalewy, kroimy, dodajemy oregano, sól, pieprz i mieszamy. Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego i układamy w nim cukinie. Pieczemy około 35 minut. Posypujemy serem i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Podajemy z bagietką i sałatą.