Faszerowany bakłażan
Składniki: 2 bakłażany, cebula, 50 g sera feta, 200 g mięsa mielonego, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 1/2 szklanki gęstej śmietany, sól, pieprz, bazylia, oregano, olej do smażenia.
Przygotowanie:
Umyte bakłażany przekrój wzdłuż na pół i wydrąż. Tak powstałe łódeczki zblanszuj. Czosnek i cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj mięso. Dopraw ziołami, solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i przełóż do miseczki. Pomidory pokrój i dodaj do mięsa, ser pokrusz i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Śmietanę wymieszaj z rozkłóconymi jajkami. Połącz z pozostałymi składnikami. Farszem napełnij łódeczki. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.