Przepis na fasolkę po bretońsku
Składniki: 300 g białej fasoli Jaś, 250 g boczku wędzonego, duże wędzone żeberko, 350 g ulubionej kiełbasy, duża cebula, 2 ząbki czosnku, 30 g koncentratu pomidorowego, łyżeczka ostrej papryki, sól, świeżo mielony pieprz, 2 liście laurowe, łyżka majeranku, łyżeczka cząbru, szczypta cukru, 3 ziarna ziela angielskiego, olej rzepakowy, natka pietruszki.
Przygotowanie:
Fasolę wsyp do garnka i zalej wodą, a następnie odstaw na całą noc (możesz także użyć fasolki z puszki — nie będziesz musiał jej namaczać). Następnego dnia dolej wodę, tak by zakryła całą fasolę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, żeberko, boczek, sól i pieprz do smaku.
Wszystko gotuj na średnim ogniu przez ok. 1,5 godziny (jeśli w trakcie gotowania woda wyparuje w znacznej ilości, uzupełnij jej niedobór). Kiedy fasola się ugotuje, zmniejsz ogień do minimum i wyjmij z garnka żeberko oraz boczek. Posiekaj drobno cebulę, czosnek oraz kiełbasę i wszytko podsmaż na oleju, zaczynając od cebulki - kiedy się zeszkli, dodaj czosnek i kiełbasę. Teraz czas na koncentrat pomidorowy - dodaj go, a następnie podsmaż całość. Po kilku minutach dolej trochę wody, w której gotowała się fasola, wymieszaj i wszytko wlej do garnka z ugotowaną fasolą i zamieszaj. Ugotowany boczek pokrój w kostkę, a żeberko obierz z mięsa i pokrój. Boczek i mięso dodaj do garnka z fasolą, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj majeranek, cząber, szczyptę cukru i gotuj do chwili połączenia smaków i zgęstnienia sosu - ok. 15 minut.
Jeśli lubisz, możesz zaprawić sos zasmażką, ale nie jest to konieczne.
Fasolkę podaj z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!