Trwa ładowanie...
d3pqtfo
13-12-2022 13:04

Fasola z kapustą. Postne danie w sam raz na piątek

Przepis

Fasola Jaś ma lekko słodki smak, delikatną konsystencję i cienką skórkę, dlatego wymaga krótszego czasu gotowania niż inne odmiany fasoli. Przedtem nasiona powinno się moczyć w wodzie przez kilka godzin, dzięki czemu staną się łatwiej strawne. Aby potrawy zawierające fasolę nie były przyczyną wzdęć, warto dodawać do nich ziół: cząbru, tymianku czy majeranku.

d3pqtfo
2.5
(11 głosów)
Oceń:
Na ile osób:

6

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Arkadiusz Fajer "arfo"
Składniki
  • 1 kg fasoli Jaś
  • 2 kg białej kapusty
  • cebula
  • 50 g masła
  • majeranek, sól, pieprz
Przepis
  • Fasolę moczymy przez noc, gdy napęcznieje gotujemy ją w słonej wodzie.
  • Kapustę kroimy w paski i również gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
  • Do garnka wrzucamy także obraną cebulę w całości. Fasolę i kapustę odcedzamy i mieszamy ze sobą.
  • Dusimy na małym ogniu. Dodajemy masło i ponownie mieszamy.
  • Doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Potrawa nie powinna być zbyt pikantna.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3pqtfo
d3pqtfo
d3pqtfo
Więcej tematów
d3pqtfo