Pieczywo mrożone jest wypiekane z ciasta głęboko mrożonego - PRAWDA
Produkt głęboko mrożony to ten, który zamraża się w temperaturze do -35 stopni C do uzyskania wewnątrz produktu temperatury -18 stopni C. Rzeczywiście, uformowane wcześniej chleby czy bułki mrozi się czasem w takiej temperaturze. W miejscu wypieku muszą one następnie zostać rozmrożone, poddane rozrostowi i wypieczone. W praktyce oznacza to wydłużenie procesów produkcyjnych w porównaniu do tych stosowanych w produkcji wyrobów z tzw. świeżego ciasta. Dużo częściej stosuje się zatem metodę odpieku produktów, które zostały zamrożone w postaci częściowo podpieczonej. Taki chleb potocznie nazywa się półzapiekiem, a jego końcowy wypiek służy głównie wykształceniu smakowitej skórki na pieczywie. Ostatnio popularną metodą jest również chłodzenie uformowanych, ale surowych chlebów i bułek do temperatury, a następnie ich transport do miejsc odpieku, który następuje w czasie kilku godzin od zrobienia ciasta.