Egzotyczny owoc na promocji. Zobacz, dlaczego warto go jeść
Zaprzyjaźnij się z pomelo
Pomelo to owoc pochodzący z Malezji. Wyglądem przypomina grejpfruta. W różnorodnej rodzinie cytrusów wyróżnia się nie tylko wielkością, ale także bogactwem wartości odżywczych. Jest prawdziwą bombą witamin i słynie z niskiej kaloryczności. Dowiedz się, dlaczego warto wprowadzić ten owoc do jadłospisu.
Owoce te osiągają wagę ok. 2 kg. Mają charakterystyczny kulisty kształt, a ich gruba skóra może przybierać barwę żółtozieloną, żółtą, lekko różową lub pomarańczową. Owoce rosną na drzewach sięgających kilkunastu metrów wysokości i mają się dobrze wyłącznie w klimacie tropikalnym.
Prawdziwa bomba witaminowa
Miąższ pomelo oraz biała otoczka znajdująca się pod skórką, zawierają najwięcej wartości odżywczych korzystnych dla zdrowia. Owoc jest źródłem witaminy A i z grupy B. Zawiera także dużą dawkę minerałów. Największą jego zaletą jest to, że 100 gramów owocu pokrywa niemal 100 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C.
Samo zdrowie
W przypadku pomelo właściwości prozdrowotne tego owocu dotyczą również serca, dzięki dużej zawartości potasu, niezbędnego dla utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi. Dzięki bogactwu substancji odżywczych spożywanie pomelo ma dobry wpływ na zdrowie człowieka. Przede wszystkim wzmacnia odporność oraz kości. W pomelo nie odnajdziemy również ani grama tłuszczu. Jedna porcja (około 200 gramów) pomelo to 72 kalorie – prawdziwa dietetyczna rozkosz dla podniebienia.
Jak obrać pomelo?
Choć skórka owocu pomelo jest dosyć gruba, nie stanowi problemu, by oddzielić ją od miąższu. Trzeba naciąć skórę wzdłuż całego owocu kilkukrotnie. Następnie należy ją ściągnąć, w kierunku od nasady pomelo do dołu. Owoc obecnie dostępny jest w promocji w Lidlu. Kosztuje niecałe 6 zł za kilogram.
Dżem z pomelo
Składniki: 2 duże pomelo, 1 kg pomarańczy, 700 g cukru, sok z cytryny, laska wanilii
Przepis: Cytryny i pomarańcze namoczyć przez 2 doby w zimnej wodzie. Owoce pokroić w małe kawałki. Pomelo obrać ze skórki oraz otaczających błonek. Następnie owoce zasypać cukrem, wymieszać i poczekać 3 godziny, by puściły sok. Przełożyć cytrusy do dużego garnka, dodać sok z cytryny i smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż staną się miękkie i szkliste. Kiedy dżem jest już prawie gotowy, wyskrobać z laski wanilii nasiona i dodać do garnka. Gorącym dżemem napełnić słoiczki i zapasteryzować.