Egzotyczny owoc na promocji. Zobacz, dlaczego warto go jeść

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

/ 5Zaprzyjaźnij się z pomelo

Obraz
© 123RF

Pomelo to owoc pochodzący z Malezji. Wyglądem przypomina grejpfruta. W różnorodnej rodzinie cytrusów wyróżnia się nie tylko wielkością, ale także bogactwem wartości odżywczych. Jest prawdziwą bombą witamin i słynie z niskiej kaloryczności. Dowiedz się, dlaczego warto wprowadzić ten owoc do jadłospisu.

Owoce te osiągają wagę ok. 2 kg. Mają charakterystyczny kulisty kształt, a ich gruba skóra może przybierać barwę żółtozieloną, żółtą, lekko różową lub pomarańczową. Owoce rosną na drzewach sięgających kilkunastu metrów wysokości i mają się dobrze wyłącznie w klimacie tropikalnym.

/ 5Prawdziwa bomba witaminowa

Obraz
© 123RF

Miąższ pomelo oraz biała otoczka znajdująca się pod skórką, zawierają najwięcej wartości odżywczych korzystnych dla zdrowia. Owoc jest źródłem witaminy A i z grupy B. Zawiera także dużą dawkę minerałów. Największą jego zaletą jest to, że 100 gramów owocu pokrywa niemal 100 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C.

/ 5Samo zdrowie

Obraz
© 123RF

W przypadku pomelo właściwości prozdrowotne tego owocu dotyczą również serca, dzięki dużej zawartości potasu, niezbędnego dla utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi. Dzięki bogactwu substancji odżywczych spożywanie pomelo ma dobry wpływ na zdrowie człowieka. Przede wszystkim wzmacnia odporność oraz kości. W pomelo nie odnajdziemy również ani grama tłuszczu. Jedna porcja (około 200 gramów) pomelo to 72 kalorie – prawdziwa dietetyczna rozkosz dla podniebienia.

/ 5Jak obrać pomelo?

Obraz
© 123RF

Choć skórka owocu pomelo jest dosyć gruba, nie stanowi problemu, by oddzielić ją od miąższu. Trzeba naciąć skórę wzdłuż całego owocu kilkukrotnie. Następnie należy ją ściągnąć, w kierunku od nasady pomelo do dołu. Owoc obecnie dostępny jest w promocji w Lidlu. Kosztuje niecałe 6 zł za kilogram.

/ 5Dżem z pomelo

Obraz
© 123RF

Składniki: 2 duże pomelo, 1 kg pomarańczy, 700 g cukru, sok z cytryny, laska wanilii

Przepis: Cytryny i pomarańcze namoczyć przez 2 doby w zimnej wodzie. Owoce pokroić w małe kawałki. Pomelo obrać ze skórki oraz otaczających błonek. Następnie owoce zasypać cukrem, wymieszać i poczekać 3 godziny, by puściły sok. Przełożyć cytrusy do dużego garnka, dodać sok z cytryny i smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż staną się miękkie i szkliste. Kiedy dżem jest już prawie gotowy, wyskrobać z laski wanilii nasiona i dodać do garnka. Gorącym dżemem napełnić słoiczki i zapasteryzować.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości