Kaki
Hurma wschodnia, znana jako kaki, sharon albo persymona, to pochodzące z Chin drzewo. Jego owoce z wyglądu przypominają spłaszczonego pomidora; mają intensywnie pomarańczowy, żółty lub złotobrunatny kolor. Są jadalne jedynie w stanie pełnej dojrzałości. Wówczas owoce są mięsiste, słodkie, o galaretowatej konsystencji, choć niezbyt soczyste.
W kaki znajdują się witaminy A i C. To bogate źródło wapnia, zawiera też beta-karoten, potas, magnez i sporo błonnika, dlatego sięgać po niego powinny osoby skarżące się na zaparcia i problemy jelitowe. Badania dowiodły, że wyciąg z kaki hamuje rozwój komórek białaczki - wywołuje on apoptozę, czyli zaprogramowaną śmierć komórek, dzięki czemu z organizmu usuwane są komórki zużyte albo uszkodzone. Jedzenie kaki chroni także przed miażdżycą.