Egzotyczne owoce w polskich sklepach
Pomarańcze, mandarynki czy banany znamy bardzo dobrze. Jednak w marketach i na bazarach coraz częściej pojawiają się egzotyczne owoce o dziwnych kształtach, których nazwy często nic nam nie mówią. Z kolcami, łuskami lub w zadziwiających kolorach. Często boimy się po nie sięgać, ponieważ nie wiemy, co z nimi zrobić i co się w nich kryje. Szkoda, bo niektóre z nich posiadają naprawdę wyjątkowe właściwości zdrowotne.
Kolorowe i z kolcami
Pomarańcze, mandarynki czy banany znamy bardzo dobrze. Jednak w marketach i na bazarach coraz częściej pojawiają się egzotyczne owoce o dziwnych kształtach, których nazwy często nic nam nie mówią. Z kolcami, łuskami lub w zadziwiających kolorach. Często boimy się po nie sięgać, ponieważ nie wiemy, co z nimi zrobić i co się w nich kryje. Szkoda, bo niektóre z nich posiadają naprawdę wyjątkowe właściwości zdrowotne.
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl
Kaki
Hurma wschodnia, znana jako kaki, sharon albo persymona, to pochodzące z Chin drzewo. Jego owoce z wyglądu przypominają spłaszczonego pomidora; mają intensywnie pomarańczowy, żółty lub złotobrunatny kolor. Są jadalne jedynie w stanie pełnej dojrzałości. Wówczas owoce są mięsiste, słodkie, o galaretowatej konsystencji, choć niezbyt soczyste.
W kaki znajdują się witaminy A i C. To bogate źródło wapnia, zawiera też beta-karoten, potas, magnez i sporo błonnika, dlatego sięgać po niego powinny osoby skarżące się na zaparcia i problemy jelitowe. Badania dowiodły, że wyciąg z kaki hamuje rozwój komórek białaczki - wywołuje on apoptozę, czyli zaprogramowaną śmierć komórek, dzięki czemu z organizmu usuwane są komórki zużyte albo uszkodzone. Jedzenie kaki chroni także przed miażdżycą.
Liczi
Pochodzi z południowych Chin. Świeże owoce mają jasnoczerwoną barwę, półprzejrzysty, perłowo-biały, słodki i soczysty miąższ, otaczający błyszczącą, brązową pestkę. Smak chińskich śliwek przypomina nieco dżem z płatków róży, ale jest o wiele subtelniejszy. Słodki i jednocześnie orzeźwiający, delikatny, lecz nie mdły.
To owoc nie tylko smaczny i niskokaloryczny (66 kcal/100 g), ale również bogaty w witaminy, szczególnie C, która wymiata z organizmu wolne rodniki i hamuje procesy starzenia. Już pół szklanki zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Liczi zawiera tyle samo błonnika co duże jabłko. Z badań wynika, że ekstrakt z tego owocu chroni przed nowotworami piersi i wątroby. Leczy także dolegliwości układu pokarmowego, wzmacnia odporność, poprawia samopoczucie, stawia na nogi i dodaje sił. Liczi ma również właściwości złuszczające i nawilżające - pobudza regenerację komórek, a w połączeniu z witaminą C stymuluje syntezę kolagenu.
Kiwano
Ten pochodzący z Afryki owoc porównywany jest często do naszego ogórka, ma nawet drugą nazwę - ogórek rogaty. Ma bardzo orzeźwiający, lekko kwaśny smak. Skórka kiwano jest ciemnożółta lub pomarańczowa, występują na niej liczne brodawki zakończone ostrymi kolcami Za najsmaczniejsze uważa się takie owoce, które dobrze nie wykształciły jeszcze nasion.
Kiwano jest źródłem potasu, magnezu i witaminy C. Ma mało kalorii (22 kcal/100 g). Zazwyczaj miąższ je się na surowo łyżeczką . Świetnie smakuje w słodkich i w pikantnych potrawach. Kiwano możemy dodać też do przetworów - marmolady czy dżemu. Miąższ można wyciskać i pić w postaci soku.
Karambola
Karambola, nazywana też oksomianem pospolitym, pochodzi z dzisiejszych terenów Malezji i Indonezji. Charakteryzuje się subtelnym słodko-kwaśnym smakiem i delikatną, pozbawioną włókien konsystencją. Pomiędzy soczystym miąższem znajdziemy drobne nasiona, które również można zjeść. Owoc jest bardzo dekoracyjny - po przekrojeniu plasterek ma kształt pięcioramiennej gwiazdy.
Karambola jest bogata w witaminę A, a także żelazo, wapń, magnez. Jest dobrym źródłem kwasów organicznych. Dzięki zawartości witaminy C sok z karamboli polecany jest w czasie gorączki.
Tamaryndowiec
Owoce tamaryndowca przypominają strąki fasoli. Pod omszałą skórką skrywa się zielono-różowy miąższ. W zależności od dojrzałości może mieć on kwaśny lub cierpki posmak, dojrzały owoc jest nieco słodszy.
Strąki zawierają 20 proc. cukru. Kolejne 10 proc. stanowią kwasy organiczne, między innymi kwas winowy. Dzięki takiemu składowi roślina w mniejszych dawkach może mieć właściwości przeciwbiegunkowe, a w większych przeczyszczające. Zapobiega także niestrawności, działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. Znajdziemy w nim również kwas cytrynowy, octowy, białko, pektyny i sole mineralne.
Pitaja
Pitaja często zwana jest też smoczym owocem lub truskawkową gruszką. W zależności od gatunku kaktusa rozróżnia się trzy typy owoców: różowe z białym miąższem, różowe z czerwonym miąższem oraz żółte z białym miąższem. Miąższ owoców zawiera małe czarne pestki, które są jadalne, choć nietrawione przez organizm. Owoc ma słodko- kwaśny posmak i często porównywany jest właśnie do kiwi lub agrestu.
Pitaja jest niskokaloryczna (w 100 g/ 50 kcal) i bogata w składniki odżywcze. Zawiera dużą ilość antyoksydantów pomocnych w profilaktyce nowotworowej. Jest szczególna zasobna w witaminy B, C i E oraz w wapń i fosfor.
Papaja
Papaja przywędrowała do Europy z Ameryki Środkowej. Kształtem przypomina dużą gruszkę, dojrzały owoc ma żółtopomarańczowy, czasami lekko różowy miąższ. W środku znajdziemy czarne, okrągłe nasiona, które choć gorzkawe, są jadalne.
Papaja posiada ogromne ilości witamin i minerałów, m.in. witaminę C, wapń, potas, żelazo, tiaminę oraz magnez. Przede wszystkim zawiera enzym zwany papainą, który może przynieść ulgę tym, którzy cierpią z powodu problemów żołądkowych i niestrawności. Enzym ten bardzo zbliżony do wytwarzanej przez nasz organizm pepsyny, z tym, że działający w każdym środowisku, nie tylko kwaśnym. Pomaga zwalczyć problemy z trawieniem pokarmu zawierającego duże ilości białka.
Figi
Świeże figi zawierają spore ilości witamin z grupy B, witaminę C, PP oraz A, a także beta-karoten, mający działanie antyoksydacyjne, wzmacniający odporność, usprawniający funkcjonowanie wzroku czy chroniący organizm przed drobnoustrojami. Znajdziemy w nich też wiele cennych minerałów np. wapń, potas, żelazo, cynk, fosfor, magnez. Owoce usprawniają pracę przemiany materii i pomagają zwalczyć zaparcia. Jedna duża figa ma 50 kalorii. Ze względu na sporą zawartość wapnia poleca się je osobom mającym problemy z osteoporozą oraz dzieciom. Figi odtruwają, oczyszczają i odkwaszają organizm.
Granat
Wygląda trochę jak jabłko z twardą skórką. Pod nią znajdziemy rubinowe, soczyste ziarenka o cudownych właściwościach. Granat jest przede wszystkim źródłem polifenoli, które przeciwdziałają chorobom układu sercowo-naczyniowego. Zapobiegają i hamują także rozwój raka prostaty. Substancje obecne w granacie chronią również przed nowotworem piersi u kobiet. Granat obniża także poziom cholesterolu, zapobiega starzeniu się komórek, ostrym oraz chronicznym procesom zapalnym wywołanym przez wirusy i bakterie. Substancje przeciwzapalne i przeciwutleniające z tego owocu pozytywnie wpływają również na funkcjonowanie mózgu - stosowane są wspomagająco w stwardnieniu rozsianym, chorobie Parkinsona czy Alzheimera. Sok z granatu ma 3-4 razy większą siłę przeciwutleniającą niż czerwone wino czy zielona herbata.