Kaki pełne zdrowia
Owoce kaki to doskonałe źródło witaminy A i C oraz błonnika i wapnia, których zawiera znacznie więcej niż popularne jabłka. Obecne w nim związki przeciwutleniające, np. beta-karoten, hamują szkodliwe działanie wolnych rodników, dlatego chronią nas przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu.
Znajdujący się w owocach persymony kwas galusowy nie tylko chroni przed rakiem, ale także działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Natomiast inny kwas obecny w tym owocu, p-kumarynowy, nie dopuszcza do powstania zmian w komórkach DNA, co mogłoby przyczynić się do rozwoju chorób nowotworowych. Badania dowiodły, że wyciąg z owocu kaki hamuje rozwój komórek białaczki, dzięki czemu z organizmu usuwane są komórki uszkodzone albo zużyte. Niektóre odmiany persymony zawierają bardzo dużo taniny – garbnika o właściwościach ściągających. Dzięki badaniom przeprowadzonych na szczurach wiemy, że dieta bogata w kaki chroni przed miażdżycą i usprawnia spalanie tłuszczów w organizmie. Jednak owoc ten w ok. 19 proc. składa się z cukrów, więc jest dość kaloryczny. W 100 g zawartych jest ok. 70 kcal, przy czym okaz przeciętnej wielkości waży ok. 250 g, czyli znajdziemy w nim ok. 175 kcal.