Egzotyczne kaki pełne zdrowia i smaku. Najlepiej smakują jesienią i zimą

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Warto wiedzieć

Obraz
© 123RF.COM

Owoce kaki, zwane także persymoną, wyglądem do złudzenia przypominają pomidory. A smak? Jedni porównują go do moreli lub brzoskwini, a inni - śliwki albo gruszki. Jedno jest pewne - kaki jest smaczne i bardzo zdrowe, co potwierdzono badaniami. Właśnie teraz, w okresie jesienno-zimowym owoc ten pojawia się na sklepowych półkach. Ile kosztuje, jakie okazy wybrać, jak jeść i dlaczego warto kupować owoce persymony? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź na kolejnych stronach galerii.

/ 5Kaki pełne zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

Owoce kaki to doskonałe źródło witaminy A i C oraz błonnika i wapnia, których zawiera znacznie więcej niż popularne jabłka. Obecne w nim związki przeciwutleniające, np. beta-karoten, hamują szkodliwe działanie wolnych rodników, dlatego chronią nas przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Znajdujący się w owocach persymony kwas galusowy nie tylko chroni przed rakiem, ale także działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Natomiast inny kwas obecny w tym owocu, p-kumarynowy, nie dopuszcza do powstania zmian w komórkach DNA, co mogłoby przyczynić się do rozwoju chorób nowotworowych. Badania dowiodły, że wyciąg z owocu kaki hamuje rozwój komórek białaczki, dzięki czemu z organizmu usuwane są komórki uszkodzone albo zużyte. Niektóre odmiany persymony zawierają bardzo dużo taniny – garbnika o właściwościach ściągających. Dzięki badaniom przeprowadzonych na szczurach wiemy, że dieta bogata w kaki chroni przed miażdżycą i usprawnia spalanie tłuszczów w organizmie. Jednak owoc ten w ok. 19 proc. składa się z cukrów, więc jest dość kaloryczny. W 100 g zawartych jest ok. 70 kcal, przy czym okaz przeciętnej wielkości waży ok. 250 g, czyli znajdziemy w nim ok. 175 kcal.

/ 5Kaki najlepsze jesienią i zimą

Obraz
© iStock.com

Aby kupić najlepsze okazy tego egzotycznego owocu, należy zdać sobie sprawę, że sprowadzane są one do Europy w postaci niedojrzałej. W przeciwnym razie mogłyby popsuć się podczas transportu. Owoce dojrzewają dopiero w magazynach, sklepach i naszych domach.

Najlepsze owoce persymony w Polsce dostępne są w okresie jesienno-zimowym i to właśnie wtedy najlepiej je kupować. Kaki najczęściej znajdziemy w dyskontach. Raczej trudno znaleźć je na bazarkach i w osiedlowych sklepikach. A ceny? Są bardzo różne. W supermarketach owoce te są często sprzedawane na sztuki. Np. Piotr i Paweł oferuje kaki w promocyjnej cenie 1,49 zł za sztukę. Przyjmując, że średni owoc waży ok. 250 g, to za kilogram zapłacimy w przybliżeniu 6 zł. W internetowym sklepie Tesco jedeą persymonę kupimy za 2,99 zł (czyli ok. 12 zł/kg). Jak widać, nie jest to tani owoc, dlatego warto szukać promocji. Przykładowo Biedronka oferuje kaki za 3,49 zł, ale za kilogram, a regularna cena wynosi prawie 8 zł.

/ 5Wybieramy najlepsze kaki

Obraz
© 123RF.COM

Kupując kaki, do koszyka wkładajmy owoce okrągłe, mięsiste, o gładkiej, połyskującej skórce i głęboko czerwonym zabarwieniu. Nie powinniśmy wybierać okazów bez szypułek, ponieważ o wiele szybciej się psują, a nawet mogą zawierać bakterie. Jeśli nie znajdziemy odpowiednio dojrzałych owoców, możemy kupić te lekko niedojrzałe, a w domu zapakować je w papierową torbę i pozostawić na kilka dni - na pewno dojrzeją. W pełni dojrzałe owoce przechowujemy w lodówce i zjadamy jak najszybciej, bo szybko się psują.

/ 5Kaki w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Do jedzenia nadają się wyłącznie bardzo dojrzałe okazy – wtedy mają najlepszy smak. Niedojrzałe okazy są cierpkie, a spożywane w dużych ilościach mogą być szkodliwe.

Owoce te bardzo dobrze smakują na surowo. Należy obrać je ze skórki, najlepiej przekroić na pół, a miąższ zjeść łyżeczką. Persymona pasuje do sałatek owocowych, sera białego, jogurtu naturalnego, naleśników i wypieków. Można z niej zrobić galaretkę, dżem, a nawet lody. Kaki jest także częstym składnikiem sosów słodko-kwaśnych, a w roli dekoracji sprawdzi się doskonale.

Zobacz także wideo: Właściwości prozdrowotne jujuby pospolitej

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości