Egzotyczne kaki pełne zdrowia i smaku. Najlepiej smakują jesienią i zimą

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Warto wiedzieć

Obraz
© 123RF.COM

Owoce kaki, zwane także persymoną, wyglądem do złudzenia przypominają pomidory. A smak? Jedni porównują go do moreli lub brzoskwini, a inni - śliwki albo gruszki. Jedno jest pewne - kaki jest smaczne i bardzo zdrowe, co potwierdzono badaniami. Właśnie teraz, w okresie jesienno-zimowym owoc ten pojawia się na sklepowych półkach. Ile kosztuje, jakie okazy wybrać, jak jeść i dlaczego warto kupować owoce persymony? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź na kolejnych stronach galerii.

/ 5Kaki pełne zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

Owoce kaki to doskonałe źródło witaminy A i C oraz błonnika i wapnia, których zawiera znacznie więcej niż popularne jabłka. Obecne w nim związki przeciwutleniające, np. beta-karoten, hamują szkodliwe działanie wolnych rodników, dlatego chronią nas przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Znajdujący się w owocach persymony kwas galusowy nie tylko chroni przed rakiem, ale także działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Natomiast inny kwas obecny w tym owocu, p-kumarynowy, nie dopuszcza do powstania zmian w komórkach DNA, co mogłoby przyczynić się do rozwoju chorób nowotworowych. Badania dowiodły, że wyciąg z owocu kaki hamuje rozwój komórek białaczki, dzięki czemu z organizmu usuwane są komórki uszkodzone albo zużyte. Niektóre odmiany persymony zawierają bardzo dużo taniny – garbnika o właściwościach ściągających. Dzięki badaniom przeprowadzonych na szczurach wiemy, że dieta bogata w kaki chroni przed miażdżycą i usprawnia spalanie tłuszczów w organizmie. Jednak owoc ten w ok. 19 proc. składa się z cukrów, więc jest dość kaloryczny. W 100 g zawartych jest ok. 70 kcal, przy czym okaz przeciętnej wielkości waży ok. 250 g, czyli znajdziemy w nim ok. 175 kcal.

/ 5Kaki najlepsze jesienią i zimą

Obraz
© iStock.com

Aby kupić najlepsze okazy tego egzotycznego owocu, należy zdać sobie sprawę, że sprowadzane są one do Europy w postaci niedojrzałej. W przeciwnym razie mogłyby popsuć się podczas transportu. Owoce dojrzewają dopiero w magazynach, sklepach i naszych domach.

Najlepsze owoce persymony w Polsce dostępne są w okresie jesienno-zimowym i to właśnie wtedy najlepiej je kupować. Kaki najczęściej znajdziemy w dyskontach. Raczej trudno znaleźć je na bazarkach i w osiedlowych sklepikach. A ceny? Są bardzo różne. W supermarketach owoce te są często sprzedawane na sztuki. Np. Piotr i Paweł oferuje kaki w promocyjnej cenie 1,49 zł za sztukę. Przyjmując, że średni owoc waży ok. 250 g, to za kilogram zapłacimy w przybliżeniu 6 zł. W internetowym sklepie Tesco jedeą persymonę kupimy za 2,99 zł (czyli ok. 12 zł/kg). Jak widać, nie jest to tani owoc, dlatego warto szukać promocji. Przykładowo Biedronka oferuje kaki za 3,49 zł, ale za kilogram, a regularna cena wynosi prawie 8 zł.

/ 5Wybieramy najlepsze kaki

Obraz
© 123RF.COM

Kupując kaki, do koszyka wkładajmy owoce okrągłe, mięsiste, o gładkiej, połyskującej skórce i głęboko czerwonym zabarwieniu. Nie powinniśmy wybierać okazów bez szypułek, ponieważ o wiele szybciej się psują, a nawet mogą zawierać bakterie. Jeśli nie znajdziemy odpowiednio dojrzałych owoców, możemy kupić te lekko niedojrzałe, a w domu zapakować je w papierową torbę i pozostawić na kilka dni - na pewno dojrzeją. W pełni dojrzałe owoce przechowujemy w lodówce i zjadamy jak najszybciej, bo szybko się psują.

/ 5Kaki w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Do jedzenia nadają się wyłącznie bardzo dojrzałe okazy – wtedy mają najlepszy smak. Niedojrzałe okazy są cierpkie, a spożywane w dużych ilościach mogą być szkodliwe.

Owoce te bardzo dobrze smakują na surowo. Należy obrać je ze skórki, najlepiej przekroić na pół, a miąższ zjeść łyżeczką. Persymona pasuje do sałatek owocowych, sera białego, jogurtu naturalnego, naleśników i wypieków. Można z niej zrobić galaretkę, dżem, a nawet lody. Kaki jest także częstym składnikiem sosów słodko-kwaśnych, a w roli dekoracji sprawdzi się doskonale.

Zobacz także wideo: Właściwości prozdrowotne jujuby pospolitej

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości