Czekoladowy sernik na zimno
Składniki: SPÓD: 300 g czekoladowych herbatników, 40 g roztopionego masła. MASA: 250 g gorzkiej czekolady, 300 ml śmietany kremówki 30%, 500 g mascarpone, wiórki gorzkiej czekolady do dekoracji.
Wykonanie: Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Masło rozpuścić, lekko ostudzić i wlać do herbatników. Całość zagnieść na jednolitą masę. Dno i brzegi tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć herbatnikami. Wstawić do lodówki na ok. 15 minut. W tym czasie przygotować masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia. Mikserem na średnich obrotach ubić kremówkę na sztywno, odstawić. Mascarpone utrzeć mikserem na gładką masę, dodać ubitą kremówkę i połączyć. Do masy dodawać cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wmieszać, pozostawiając dwukolorową masę. Wyłożyć na spód z herbatników. Na wierzch wylać resztki czekolady tworząc dekoracyjne linie. Całość udekorować wiórkami gorzkiej czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 6 godzin przed podaniem.