Dzień Czekolady - co warto wiedzieć o tym smakołyku?

Czekolada to jeden z najpopularniejszych wyrobów cukierniczych, który smakuje dzieciom i dorosłym. Przez wielu określana mianem królowej wśród słodyczy. Czekolada uważana jest za afrodyzjak lub lek na wszelkie smutki. Niestety jej konsumpcja najczęściej nie kończy się na jednej kostce, ale zachowawszy umiar możemy dostarczyć sobie nie tylko wspaniałych doznań smakowych. Ten smakołyk pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i ogólne samopoczucie. 12 kwietnia w Polsce obchodzimy Dzień Czekolady i to dobra okazja to przedstawienia faktów i obalenie mitów na temat tego produktu.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 9Czekolada - duża przyjemność w małym kawałku

Obraz
© 123RF.COM

Czekolada to jeden z najpopularniejszych wyrobów cukierniczych, który smakuje dzieciom i dorosłym. Czekolada uważana jest za doskonały afrodyzjak lub lek na wszelkie smutki. Niestety jej konsumpcja najczęściej nie kończy się na jednej kostce, ale zachowawszy umiar możemy dostarczyć sobie nie tylko wspaniałych doznań smakowych. Ten smakołyk pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i ogólne samopoczucie. 12 kwietnia w Polsce obchodzimy Dzień Czekolady i to dobra okazja to przedstawienia faktów i obalenie mitów na temat tego produktu.

/ 9Jak powstaje czekolada?

Obraz
© 123RF.COM

Poddane fermentacji, posegregowane, wysuszone i następnie uprażone ziarna kakaowca zostają zmielone na miazgę, następnie za pomocą prasy hydraulicznej oddziela się tłuszcz (masło kakaowe) od tzw. kuchu kakaowego, który wykorzystuje się m.in. do produkcji proszku kakaowego. Kolejnym etapem jest wymieszanie miazgi z tłuszczem, w tym momencie dodaje się też cukier. Po kolejnych "zabiegach", kiedy czekolada traci nadmiar goryczy i zyskuje gładką konsystencję, zostaje schłodzona (temperowanie) i trafia do foremek aż do zastygnięcia.

Kupując czekoladę warto zwrócić uwagę na zawartość kakao. Zazwyczaj jest to udział składników pochodzących z ziarna kakaowego - miazgi i dodanego masła kakaowego. Pamiętajmy, że im wyższy procent - tym lepiej. Specjaliście ds. żywienia najczęściej polecają czekoladę gorzką.

/ 9Co w niej siedzi?

Obraz
© 123RF.COM

Czekolada jest bogata w magnez, fosfor, żelazo, wapń, cynk, mangan, kobalt oraz witaminy H, E i B. Zawiera kwas stearynowy, czyli nasycony kwas redukujący poziom cholesterolu. Jest też bardzo bogata w błonnik, który jak wiadomo doskonale wpływa na prace jelit i nasz układ pokarmowy. Flawonole, które zwalczają wolne rodniki i zatrzymują naszą uciekającą młodość, pomagają też w pozbywaniu się "złego" cholesterolu, co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy.

/ 9Czekolada zdrowsza niż myślisz

Obraz
© 123RF.COM

Od dziecka słyszymy - nie jedz czekolady, zęby spróchnieją, cera się zepsuje i będzie cię bolał brzuch. Tymczasem prawda o czekoladzie jest zupełnie inna.

Naszym zębom szkodzi cukier i lepkie nadzienie, a nie czekolada. Zawarte w niej kakao zawiera substancje bakteriobójcze, można więc powiedzieć, że naturalna gorzka czekolada nie tylko nie psuje zębów, ale im sprzyja.

W kwestii trądzików, jak dotąd naukowcy nie znaleźli żadnego związku między jedzeniem czekolady, a kłopotami z cerą. Potwierdziła to także Amerykańska Akademia Dermatologiczna. Co więcej, rozsądna dawka czekolady to wspaniała recepta na opóźnienie procesów starzenia się skóry.

Naukowcy podważyli również mit, że jej spożywanie jest przyczyną otyłości. Oczywiście tyje się od wszystkiego czego jemy zbyt dużo, a czekolada zawiera dużo cukru i tłuszczy, jednak zdaniem badaczy ilość kalorii zawartych w czekoladzie i ich przyswajalność przez organizm nie ma znacznego wpływu na otyłość.

/ 9Magiczna moc czekolady

Obraz
© 123RF.COM

Co się dzieje z naszym ciałem, kiedy jemy czekoladę? Przede wszystkim jej jedzenie niesie ze sobą błyskawiczną poprawę nastroju. Dzieje się tak za sprawą tłuszczu z ziaren kakaowca, który pobudza produkcję naturalnych hormonów szczęścia, czyli endorfin. Dodatkowo w jej składzie znajdują się śladowe ilości anandamidu, czyli związku psychoaktywnego, który odpowiada m.in. za przyjemność w trakcie palenia marihuany. Z kolei zawartość fenyloetyloaminy sprawia, że czujemy charakterystyczne "motyle w brzuchu" - podobne emocje, jak w przypadku zakochania.

Spożywanie kontrolowanych dawek czekolady dodaje energii. Odpowiada za to jeden z przeciwutleniaczy - epikatechina, a także kofeina i teobromina. Ponadto, korzystnie wpływa na pracę serce - naukowo dowiedziono, że jedzenie ciemnej czekolady obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału. Antyoksydanty zawarte w czekoladzie usprawniają również funkcjonowanie mózgu i wzmacniają pamięć krótkotrwałą. Dlatego w okresie wytężonej pracy umysłowej poleca się picie prawdziwego kakao.

/ 9Stop wyrobom czekoladopodobnym

Obraz
© 123RF.COM

Czekolada najwyższej jakości powinna być jednolita, bez pęcherzyków i nierówności, o błyszczącej powierzchni. Jeśli ma nalot oznacza to, że najprawdopodobniej była transportowana lub przechowywana w niewłaściwych warunkach. Powinna też charakterystycznie "strzelać" przy przełamywaniu.

Niestety, na rynku coraz częściej zamiast prawdziwej i pełnowartościowej czekolady można kupić wyroby czekoladopodobne. Takie produkty często ukrywające się pod nazwą tabliczki czekoladowe, deserowe albo mleczne i mają niewiele wspólnego z prawdziwą czekoladą. W ich składzie znajduje się m.in. tańsze oleje, np. olej z palmy czerwonej czy rafinowany olej rzepakowy.

Kontrowersje wzbudza też biała czekolada. Powstaje ona z połączenia tłuszczu kakaowego - masła kakaowego, mleka i cukrów, przy czym zawartość masła kakaowego wynosi 33 proc. Produkt ten nie zawiera proszku kakaowego, dlatego nie ma swojego charakterystycznego brązowego koloru, jak inne odmiany. Jednakże nie wszystkie białe czekolady zawierają odpowiednią ilość tłuszczu kakaowego. Im mniejsza jego zawartość, tym mniej "czekolady w czekoladzie".

/ 9Czekoladowy sernik na zimno

Obraz

Składniki: SPÓD: 300 g czekoladowych herbatników, 40 g roztopionego masła. MASA: 250 g gorzkiej czekolady, 300 ml śmietany kremówki 30%, 500 g mascarpone, wiórki gorzkiej czekolady do dekoracji.

Wykonanie: Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Masło rozpuścić, lekko ostudzić i wlać do herbatników. Całość zagnieść na jednolitą masę. Dno i brzegi tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć herbatnikami. Wstawić do lodówki na ok. 15 minut. W tym czasie przygotować masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia. Mikserem na średnich obrotach ubić kremówkę na sztywno, odstawić. Mascarpone utrzeć mikserem na gładką masę, dodać ubitą kremówkę i połączyć. Do masy dodawać cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wmieszać, pozostawiając dwukolorową masę. Wyłożyć na spód z herbatników. Na wierzch wylać resztki czekolady tworząc dekoracyjne linie. Całość udekorować wiórkami gorzkiej czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 6 godzin przed podaniem.

/ 9Musztarda czekoladowa

/ 9Babeczki czekoladowo-gruszkowe

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji