Jak powstaje czekolada?
Poddane fermentacji, posegregowane, wysuszone i następnie uprażone ziarna kakaowca zostają zmielone na miazgę, następnie za pomocą prasy hydraulicznej oddziela się tłuszcz (masło kakaowe) od tzw. kuchu kakaowego, który wykorzystuje się m.in. do produkcji proszku kakaowego. Kolejnym etapem jest wymieszanie miazgi z tłuszczem, w tym momencie dodaje się też cukier. Po kolejnych "zabiegach", kiedy czekolada traci nadmiar goryczy i zyskuje gładką konsystencję, zostaje schłodzona (temperowanie) i trafia do foremek aż do zastygnięcia.
Kupując czekoladę warto zwrócić uwagę na zawartość kakao. Zazwyczaj jest to udział składników pochodzących z ziarna kakaowego - miazgi i dodanego masła kakaowego. Pamiętajmy, że im wyższy procent - tym lepiej. Specjaliście ds. żywienia najczęściej polecają czekoladę gorzką.