Trwa ładowanie...
08-03-2016 11:01

Drożdżowe obwarzanki jak u babci

Zamiast kupować w piekarni, przygotuj je samodzielnie według przepisu z 1985 roku.

dnb3amy
dnb3amy

Drożdżowe obwarzanki smakują wybornie zarówno same, jak i jako dodatek do dżemu czy masła. Zamiast kupować w piekarni, przygotuj je samodzielnie według przepisu z 1985 roku.

Składniki:
500 g mąki
50 g drożdży
100 ml mleka
100 ml wody
80 g masła
Opcjonalnie mak, sezam, czarnuszka do posypania

Przygotowanie:

  1. Drożdże pokruszyć i rozczyniać letnim mlekiem i letnią wodą.
  2. Mąkę przesiać, dodać masło, rozczyn z drożdży i wszystko dokładnie wymieszać. Ugnieść ciasto.
  3. Zostawić ciasto na ok. 20 minut.
  4. Wyjąć ciasto i kroić na kawałki. Każdy kawałek formować na kształt podłużnego wałka. Tak uformowane ciasto chwytać w połowie i zaplatać końce. Końcówki połączyć i lekko ugnieść.
  5. Obwarzanki wrzucić do wrzącej wody. Powinny się obgotowywać bardzo krótko: 1-2 minuty.
  6. Układać obwarzanki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować roztrzepanym jajkiem, obsypać czarnuszką i sezamem.
  7. Piec do momentu, aż nabiorą złocistego koloru (zajmie to ok. 20 minut.). Piekarnik jest nagrzany do 200 stopni, grzanie góra-dół.

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: pyszna beza z bitą śmietaną

dnb3amy
dnb3amy
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dnb3amy
Więcej tematów