Drożdżowe bułeczki ze śliwkami, kruszonką i lukrem
Za oknem szaro i zimno, a w domu unosi się zapach drożdżowego ciasta. Mamy dla was przepis na puszyste bułeczki ze śliwkami, kruszonką i lukrem. Są tak pyszne, że trudno się im oprzeć. Przepis z bloga "Kuchennymi Drzwiami"
Kruszonka:
- 30 g mąki tortowej
- 30 g masła
- 30 g cukru
Lukier:
- 1 łyżka mleka
- cukier puder trzcinowy
- Do miski kruszę drożdże, dodaję 1 łyżeczkę cukru, 50 g mąki tortowej i ok. 70 g letniego mleka. Mieszam, przykrywam folią i zostawiam w ciepłym miejscu, aż zaczyn wyrośnie (ok. 15 minut).
- Do misy robota wlewam pozostałe mleko, cukier, ekstrakt waniliowy, jajko i żółtko. Miksuję, aż składniki dobrze się połączą – 5 minut.
- Teraz przesiewam do misy mąki, dodaję zaczyn i wyrabiam za pomocą mieszadła, aż ciasto będzie prawie odchodzić od ścianek misy.
- Dodaję rozpuszczone masło i miksuję, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
- Przykrywam je folią spożywczą i zostawiam w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość. Trwa to ok. godziny. Blat posypuję mąką i wyjmuję wyrośnięte ciasto. Wyrabiam je ponownie ręcznie, formuję w kulę i wałkuję na dość cienki prostokąt.
- Radełkiem dzielę na kwadraty, na środku każdego kładę dwie połówki śliwki i brzegi składam do środka. Zlepiam je.
- Blachę do pieczenia wykładam papierem i układam bułeczki. Przykrywam je ścierką kuchenną i zostawiam, aż podrosną – 20 minut.
- W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 st. C. Robię kruszonkę, łącząc wszystkie jej składniki i lukier. Wyrośnięte bułeczki smaruję mlekiem i posypuję kruszonką. Wstawiam blachę do piekarnika i piekę 20-25 minut. Upieczone bułeczki studzę na kratce i polewam lukrem.
Podziel się opinią
Komentarze