Trwa ładowanie...
d25abiy
17-11-2021 12:10

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami, kruszonką i lukrem

Przepis

Za oknem szaro i zimno, a w domu unosi się zapach drożdżowego ciasta. Mamy dla was przepis na puszyste bułeczki ze śliwkami, kruszonką i lukrem. Są tak pyszne, że trudno się im oprzeć. Przepis z bloga "Kuchennymi Drzwiami"

d25abiy
5.0
(1 głos)
Oceń:
Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami
Składniki
  • 300 g mąki – 200 g tortowej i 100 g krupczatki
  • 150 g letniego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 80 g masła
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • szczypta soli
  • mleko do posmarowania bułek
  • śliwki

Kruszonka:

  • 30 g mąki tortowej
  • 30 g masła
  • 30 g cukru

Lukier:

  • 1 łyżka mleka
  • cukier puder trzcinowy
Przepis
  • Do miski kruszę drożdże, dodaję 1 łyżeczkę cukru, 50 g mąki tortowej i ok. 70 g letniego mleka. Mieszam, przykrywam folią i zostawiam w ciepłym miejscu, aż zaczyn wyrośnie (ok. 15 minut).
  • Do misy robota wlewam pozostałe mleko, cukier, ekstrakt waniliowy, jajko i żółtko. Miksuję, aż składniki dobrze się połączą – 5 minut.
  • Teraz przesiewam do misy mąki, dodaję zaczyn i wyrabiam za pomocą mieszadła, aż ciasto będzie prawie odchodzić od ścianek misy.
  • Dodaję rozpuszczone masło i miksuję, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
  • Przykrywam je folią spożywczą i zostawiam w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość. Trwa to ok. godziny. Blat posypuję mąką i wyjmuję wyrośnięte ciasto. Wyrabiam je ponownie ręcznie, formuję w kulę i wałkuję na dość cienki prostokąt.
  • Radełkiem dzielę na kwadraty, na środku każdego kładę dwie połówki śliwki i brzegi składam do środka. Zlepiam je.
  • Blachę do pieczenia wykładam papierem i układam bułeczki. Przykrywam je ścierką kuchenną i zostawiam, aż podrosną – 20 minut.
  • W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 st. C. Robię kruszonkę, łącząc wszystkie jej składniki i lukier. Wyrośnięte bułeczki smaruję mlekiem i posypuję kruszonką. Wstawiam blachę do piekarnika i piekę 20-25 minut. Upieczone bułeczki studzę na kratce i polewam lukrem.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Podziel się opinią

3
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d25abiy
d25abiy
d25abiy
Więcej tematów
d25abiy