Wstrząśnięty, niemieszany
Istnieją różne techniki łączenia alkoholi. Można to robić za pomocą blendera, shakera czy przygotowując napój zgodnie z wytycznymi Jamesa Bonda - "wstrząśnięty, niezmieszany", dzięki czemu drink jest mocniejszy, a lód się mniej roztapia. Czasem, aby wyeksponować kolorowe warstwy, w ogóle nie mieszamy napoju. Przyrządzając drinka, nie żałujmy lodu, a gdy koktajl jest za mocny, możemy rozcieńczyć go wodą sodową. Do kolorowych alkoholi warto dodawać sok ze świeżych owoców, a do egzotycznych drinków można wrzucać je w kawałkach. Wytrawne drinki przybiera się oliwkami, cebulkami, a nawet łodygami selera naciowego. Natomiast egzotyczne napoje dekorujemy plasterkami cytryn, limonek, ananasów, truskawkami bądź wisienkami. Do wielu drinków można dodać listki świeżej mięty, bazylii czy melisy.