Cynamonowe bułeczki
Składniki: 4 szklanki mąki pszennej, szczypta soli, 1 szklanka mleka, 125 g roztopionego masła, 30 g świeżych drożdży, 80 g cukru, 2 jajka. Nadzienie: 2 łyżki masła, 1 i 1/2 łyżki cynamonu, 6 łyżek cukru. Lukier: 200 g cukru pudru, 2 łyżki wody lub soku z pomarańczy.
Przygotowanie: ciepłe mleko połączyć z cukrem i drożdżami, odstawić na kilka minut. Mąkę przesiać, dodać sól i wymieszać. Wbić jajka, wlać rozpuszczone i przestudzone masło oraz drożdżowy zaczyn. Wyrobić ciasto. Większą miskę natłuścić, przełożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować masłem i posypać cynamonem wymieszanym z cukrem. Zwinąć w rulon i pokroić w plastry o grubości około 2-3 cm. Pozostawić na 45 minut. Następnie piec je w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. W tym czasie zrobić lukier łącząc składniki, ozdobić nim bułeczki po przestudzeniu.