Uprawa kiełków na ligninie i gazie
Uprawa kiełków na ligninie – to sposób na nasionka rzeżuchy, rzodkiewki i siemienia lnianego. Wystarczy, że na spodeczku położysz kawałek ligniny lub waty i rozsypiesz (nie za gęsto) na nim nasiona. W przypadku takiej uprawy, musisz dbać o to, by „grunt” pod kiełkami nie wysechł, dlatego zraszaj go 3-4 razy dziennie wodą. Po 3-5 dniach kiełki będą gotowe do spożycia.
Uprawa kiełków na gazie
Do tego sposobu najodpowiedniejsze będą nasiona fasoli, soi i ciecierzycy. Najpierw namocz je przez 10-12 godzin w letniej wodzie, a później odsącz je i opłucz. Do szerokiego naczynia wlej ostygniętą, przegotowaną wodę i nakryj je gazą, którą umocuj gumką tak, by środek gazy lekko nurzał się w wodze. Teraz rozsyp nasiona jak najbliżej brzegów naczynia, ale pamiętaj, żeby leżały one na wilgotnej, ale nie zanurzonej w wodzie gazie, w przeciwnym razie mogą one zgnić. Po 3-6 dniach możesz cieszyć się smakiem kiełków, ale przed spożyciem opłucz je w zimnej wodzie i dokładnie odsącz.