Domowa uprawa kiełków w 5 krokach

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 8To łatwiejsze niż myślisz

Obraz
© Shutterstock.com

Kiełki są nieocenionym źródłem zdrowia, gdyż wszystkie witaminy, minerały i składniki odżywcze, które znaleźlibyśmy w dojrzałych warzywach, w kiełkach zawarte są w skoncentrowanej formie. Dlatego warto wprowadzić je do swojego codziennego jadłospisu. Dowiedz się jak je uprawiać w domu, jakie posiadają właściwości i które kiełki najlepiej wybierać.

/ 8Krok 1. Najpierw teoria, później praktyka

Obraz
© Fotolia

Zamiast łykać codzienne witaminy w kapsułkach, lepiej zjedz kiełki. W pędzie, który wypuszcza roślina, skoncentrowanych jest wiele witamin – przede wszystkim C, E, H i te z grupy B oraz składników mineralnych takich jak: mangan, selen, wapń, cynk, potas, sód, żelazo i magnez. Dodatkowo znajdziemy w nich niezbędne dla naszego zdrowia białko, błonnik oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Kiełki są także niskokaloryczne.

/ 8Krok 2. Gdzie kupić kiełki?

Obraz
© Shutterstock.com

Nasion, z których chcemy wyhodować kiełki, nie szukamy w sklepach ogrodniczych, gdyż nadają się one tylko do uprawy gruntowej. Nasiona przeznaczone do domowej uprawy znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością. Kupując je w takim miejscu, masz pewność, że nie były one chemicznie konserwowane ani opryskiwane.

/ 8Krok 3. Wybór odpowiednich nasion

Obraz
© Shutterstock.com

Przysłowie „nie oceniaj książki po okładce” w wypadku wyboru nasion do kiełkowania się nie sprawdzi. W tej materii im nasionka ładniejsze i o jednolitym, naturalnym kolorze, tym zdrowsze. Dlatego kiedy już wybrałeś gatunek nasion, należy je dokładnie przejrzeć i usunąć te przebarwione i uszkodzone. A jeśli zależy ci nie tylko na smaku, ale także zdrowotnych właściwościach kiełków, to te najzdrowsze otrzymasz z nasion: soi, lucerny, owsa, rzeżuchy, rzodkiewki, żyta, pszenicy, jęczmienia.

/ 8Krok 4. Wybór sposobu uprawy kiełków

Obraz
© 123RF.COM

Jeżeli nie posiadasz kiełkownicy, nic nie szkodzi – swoją domową uprawę kiełków możesz rozpocząć od eksperymentalnego kiełkowania na ligninie lub sitku. A kiedy nabierzesz wprawy, pokusisz się o założenie mini plantacji w pojemnikach. Ale pamiętaj, że amatorska uprawa kiełków rządzi się swoimi prawami, dlatego mamy dla ciebie kilka porad w jaki sposób uprawiać poszczególne nasiona.

Tym sposobem najlepiej uprawiać ziarna owsa i pszenicy. Zacznij od opłukania ich, a następnie wsyp je na plastikowe sitko. Teraz do naczynia, na którym zawieszone jest sitko, wlej tyle wody, by jej poziom sięgał prawie dna sitka, ale jednocześnie ziarenka nie dotykały jej. Wodę zmieniaj rano i wieczorem, a po czterech dniach możesz cieszyć się smakiem pysznych kiełków.

/ 8Uprawa kiełków na ligninie i gazie

Obraz
© Fotolia

Uprawa kiełków na ligninie – to sposób na nasionka rzeżuchy, rzodkiewki i siemienia lnianego. Wystarczy, że na spodeczku położysz kawałek ligniny lub waty i rozsypiesz (nie za gęsto) na nim nasiona. W przypadku takiej uprawy, musisz dbać o to, by „grunt” pod kiełkami nie wysechł, dlatego zraszaj go 3-4 razy dziennie wodą. Po 3-5 dniach kiełki będą gotowe do spożycia.

Do tego sposobu najodpowiedniejsze będą nasiona fasoli, soi i ciecierzycy. Najpierw namocz je przez 10-12 godzin w letniej wodzie, a później odsącz je i opłucz. Do szerokiego naczynia wlej ostygniętą, przegotowaną wodę i nakryj je gazą, którą umocuj gumką tak, by środek gazy lekko nurzał się w wodze. Teraz rozsyp nasiona jak najbliżej brzegów naczynia, ale pamiętaj, żeby leżały one na wilgotnej, ale nie zanurzonej w wodzie gazie, w przeciwnym razie mogą one zgnić. Po 3-6 dniach możesz cieszyć się smakiem kiełków, ale przed spożyciem opłucz je w zimnej wodzie i dokładnie odsącz.

/ 8Uprawa kiełków w kiełkownicy

Obraz
© 123RF.COM

Bardzo wygodny sposób. Kiełkownicę znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością – najbardziej podstawowy sprzęt kosztuje ok. 30 zł. Składa się ona z trzech pojemników, zbiorniczka na wodę i pokrywki. Wszystkie elementy nakładamy na siebie w odpowiedniej kolejności. To proste urządzenie zapewnia zalążkom odpowiednią temperaturę i wilgotność powietrza, co zwalnia cię z bacznej obserwacji poziomu wody – twoja funkcja ogranicza się jedynie do zraszania miniplantacji kilka razy w ciągu dnia.

/ 8Krok 5. Gdzie postawić kiełki?

Obraz
© Shutterstock.com

Nasionka powinny być usytuowane w ciepłym miejscu, gdzie temperatura waha się pomiędzy 18 a 22 stopniami. Nie stawiaj swojej kiełkownicy (bez znaczenia czy posiadasz tę amatorską czy profesjonalną) w pełnym słońcu, bo zalążki będą gorzkie w smaku. I ostatnie rady – przed „posianiem” nasionek, trzeba je dokładnie opłukać ostudzoną i przegotowaną wodą. Takiej wody używaj także do zraszania. Domowa uprawa kiełków wcale nie jest taka trudna, jak myślałeś, prawda?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd