Domowa uprawa kiełków w 5 krokach

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 8To łatwiejsze niż myślisz

Obraz
© Shutterstock.com

Kiełki są nieocenionym źródłem zdrowia, gdyż wszystkie witaminy, minerały i składniki odżywcze, które znaleźlibyśmy w dojrzałych warzywach, w kiełkach zawarte są w skoncentrowanej formie. Dlatego warto wprowadzić je do swojego codziennego jadłospisu. Dowiedz się jak je uprawiać w domu, jakie posiadają właściwości i które kiełki najlepiej wybierać.

/ 8Krok 1. Najpierw teoria, później praktyka

Obraz
© Fotolia

Zamiast łykać codzienne witaminy w kapsułkach, lepiej zjedz kiełki. W pędzie, który wypuszcza roślina, skoncentrowanych jest wiele witamin – przede wszystkim C, E, H i te z grupy B oraz składników mineralnych takich jak: mangan, selen, wapń, cynk, potas, sód, żelazo i magnez. Dodatkowo znajdziemy w nich niezbędne dla naszego zdrowia białko, błonnik oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Kiełki są także niskokaloryczne.

/ 8Krok 2. Gdzie kupić kiełki?

Obraz
© Shutterstock.com

Nasion, z których chcemy wyhodować kiełki, nie szukamy w sklepach ogrodniczych, gdyż nadają się one tylko do uprawy gruntowej. Nasiona przeznaczone do domowej uprawy znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością. Kupując je w takim miejscu, masz pewność, że nie były one chemicznie konserwowane ani opryskiwane.

/ 8Krok 3. Wybór odpowiednich nasion

Obraz
© Shutterstock.com

Przysłowie „nie oceniaj książki po okładce” w wypadku wyboru nasion do kiełkowania się nie sprawdzi. W tej materii im nasionka ładniejsze i o jednolitym, naturalnym kolorze, tym zdrowsze. Dlatego kiedy już wybrałeś gatunek nasion, należy je dokładnie przejrzeć i usunąć te przebarwione i uszkodzone. A jeśli zależy ci nie tylko na smaku, ale także zdrowotnych właściwościach kiełków, to te najzdrowsze otrzymasz z nasion: soi, lucerny, owsa, rzeżuchy, rzodkiewki, żyta, pszenicy, jęczmienia.

/ 8Krok 4. Wybór sposobu uprawy kiełków

Obraz
© 123RF.COM

Jeżeli nie posiadasz kiełkownicy, nic nie szkodzi – swoją domową uprawę kiełków możesz rozpocząć od eksperymentalnego kiełkowania na ligninie lub sitku. A kiedy nabierzesz wprawy, pokusisz się o założenie mini plantacji w pojemnikach. Ale pamiętaj, że amatorska uprawa kiełków rządzi się swoimi prawami, dlatego mamy dla ciebie kilka porad w jaki sposób uprawiać poszczególne nasiona.

Tym sposobem najlepiej uprawiać ziarna owsa i pszenicy. Zacznij od opłukania ich, a następnie wsyp je na plastikowe sitko. Teraz do naczynia, na którym zawieszone jest sitko, wlej tyle wody, by jej poziom sięgał prawie dna sitka, ale jednocześnie ziarenka nie dotykały jej. Wodę zmieniaj rano i wieczorem, a po czterech dniach możesz cieszyć się smakiem pysznych kiełków.

/ 8Uprawa kiełków na ligninie i gazie

Obraz
© Fotolia

Uprawa kiełków na ligninie – to sposób na nasionka rzeżuchy, rzodkiewki i siemienia lnianego. Wystarczy, że na spodeczku położysz kawałek ligniny lub waty i rozsypiesz (nie za gęsto) na nim nasiona. W przypadku takiej uprawy, musisz dbać o to, by „grunt” pod kiełkami nie wysechł, dlatego zraszaj go 3-4 razy dziennie wodą. Po 3-5 dniach kiełki będą gotowe do spożycia.

Do tego sposobu najodpowiedniejsze będą nasiona fasoli, soi i ciecierzycy. Najpierw namocz je przez 10-12 godzin w letniej wodzie, a później odsącz je i opłucz. Do szerokiego naczynia wlej ostygniętą, przegotowaną wodę i nakryj je gazą, którą umocuj gumką tak, by środek gazy lekko nurzał się w wodze. Teraz rozsyp nasiona jak najbliżej brzegów naczynia, ale pamiętaj, żeby leżały one na wilgotnej, ale nie zanurzonej w wodzie gazie, w przeciwnym razie mogą one zgnić. Po 3-6 dniach możesz cieszyć się smakiem kiełków, ale przed spożyciem opłucz je w zimnej wodzie i dokładnie odsącz.

/ 8Uprawa kiełków w kiełkownicy

Obraz
© 123RF.COM

Bardzo wygodny sposób. Kiełkownicę znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością – najbardziej podstawowy sprzęt kosztuje ok. 30 zł. Składa się ona z trzech pojemników, zbiorniczka na wodę i pokrywki. Wszystkie elementy nakładamy na siebie w odpowiedniej kolejności. To proste urządzenie zapewnia zalążkom odpowiednią temperaturę i wilgotność powietrza, co zwalnia cię z bacznej obserwacji poziomu wody – twoja funkcja ogranicza się jedynie do zraszania miniplantacji kilka razy w ciągu dnia.

/ 8Krok 5. Gdzie postawić kiełki?

Obraz
© Shutterstock.com

Nasionka powinny być usytuowane w ciepłym miejscu, gdzie temperatura waha się pomiędzy 18 a 22 stopniami. Nie stawiaj swojej kiełkownicy (bez znaczenia czy posiadasz tę amatorską czy profesjonalną) w pełnym słońcu, bo zalążki będą gorzkie w smaku. I ostatnie rady – przed „posianiem” nasionek, trzeba je dokładnie opłukać ostudzoną i przegotowaną wodą. Takiej wody używaj także do zraszania. Domowa uprawa kiełków wcale nie jest taka trudna, jak myślałeś, prawda?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach