Jak zrobić granolę?
Składniki: 1/2 szklanki orzechów włoskich (posiekanych), 3 łyżki pestek dyni, 3 łyżki słonecznika, 3 łyżki jagód goji, 2 łyżki rodzynek, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 płynnego miodu.
Do dużej miski wsypujemy orzechy, nasiona, pestki i suszone owoce goji. Polewamy miodem i dokładnie mieszamy łyżką, by dotarł do wszystkich składników. Następnie wykładamy na dużą blachę wyłożona papierem do pieczenia. Posypujemy cynamonem. Pieczemy przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Następnie sklejone orzechy i nasiona łamiemy nożem tak, by miały sypką formę. Przekładamy do szczelnego słoja. Granolę używamy do jogurtu, owsianki lub posypujemy nią koktajle.