Domowa granola - zdrowa, smaczna i prosta
Idealna na śniadanie
W Polsce jest prawie tak popularna, jak musli. Prawdopodobnie została wymyślona w 1894 roku w Dansville w stanie Nowy Jork przez doktora Jamesa Caleba Jacksona w Jackson Sanatorium. Co ciekawe, podobne płatki wymyślił również John Harvey Kellogg - były one znane pod nazwą "Granula", jednak ostatecznie zmieniono ją na "Granola". Granola to mieszanka z płatków zbożowych, rodzynek i orzechów, ale to nie jedyne dodatki, które urozmaicą jej skład. Co ważne, jest opiekana z dodatkiem miodu i tłuszczu, dlatego ma chrupiącą strukturę i słodką glazurę. Osoby na diecie powinny zachować umiar w jej konsumpcji - 100 gramów granoli ma ok. 410 kalorii. Podpowiadamy, jakie produkty muszą znaleźć się w tym smakołyku i jak go zrobić.
W Polsce jest prawie tak popularna, jak musli. Prawdopodobnie została wymyślona w 1894 roku w Dansville w stanie Nowy Jork przez doktora Jamesa Caleba Jacksona w Jackson Sanatorium. Co ciekawe, podobne płatki wymyślił również John Harvey Kellogg - były one znane pod nazwą "Granula", jednak ostatecznie zmieniono ją na "Granola". Granola to mieszanka z płatków zbożowych, rodzynek i orzechów, ale to nie jedyne dodatki, które urozmaicą jej skład. Co ważne, jest opiekana z dodatkiem miodu i tłuszczu, dlatego ma chrupiącą strukturę i słodką glazurę. Osoby na diecie powinny zachować umiar w jej konsumpcji - 100 gramów granoli ma ok. 410 kalorii. Podpowiadamy, jakie produkty muszą znaleźć się w tym smakołyku i jak go zrobić.