Jakie ostrze wybrać?
Rodzaj materiału, z którego są wykonane wybrane przez ciebie noże, także jest ważny. Rynek oferuje wiele typów noży: ze stali węglowej, stali nierdzewnej, stopowe i niestopowe, tytanowe, chromowe, niklowe, chromowo-niklowe, manganowe... Jest ich tyle, że naprawdę można się pogubić. Każdy z wyżej wymienionych rodzajów ostrza ma inne właściwości i przeznaczony jest do innego rodzaju produktów spożywczych.
Do codziennego użytku najlepiej sprawdzają się noże ceramiczne i tytanowe. Te pierwsze są lekkie i poręczne, a ich ostrza znacznie cieńsze niż w innych nożach. Co najważniejsze, nie wpływają w żaden sposób na żywność, z którą mają styczność, ta z kolei nie przywiera do nich. Zachowują ostrość nawet do 10 razy dłużej niż inne noże. Ważne, aby nie ostrzyć ich samodzielnie - należy zwrócić się z tym do profesjonalisty, który zrobi to za pomocą diamentowej ostrzałki. Natomiast noże tytanowe są niezwykle ostre i trwałe. Ich dużą zaletą jest to, że można je samodzielnie ostrzyć w domu. Decydując się na nóż z tego tworzywa, należy pamiętać, że nóż tytanowy a nóż z powłoką tytanową to nie to samo. Po kilku ostrzeniach powłoka się zetrze, a my zamiast noża z tytanu będziemy mieli nóż stalowy.