Dobry nóż to podstawa

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 9Jaki wybrać?

Obraz
© Shutterstock.com

Noża, tak jak deski do krojenia i patelni, używamy kilka, a czasem nawet kilkanaście razy w ciągu dnia. Dlatego nóż powinien być dobrze naostrzony, a jego jakość wysoka, by zaoszczędzić sobie sporo czasu i nerwów. Bo nie ma nic bardziej irytującego podczas przygotowywania posiłków niż tępy nóż. Dlatego dobry i ostry przyrząd do krojenia w kuchni jest niezbędnym elementem. Poniżej znajdziesz garść cennych porad, jaki nóż wybrać do swojej kuchni i jak dbać o niego, by posłużył ci przez długie lata.

Aby odpowiednio zaopatrzyć swoją kuchnię, nie należy oszczędzać, choć nie warto sugerować się wyłącznie ceną produktu - czasem drogie wcale nie oznacza najlepsze. Obecnie sklepy z wyposażeniem gospodarstwa domowego prześcigają się, oferując coraz lepsze, bardziej rewolucyjne produkty, jednak przede wszystkim musisz wiedzieć czego potrzebujesz, wówczas wybór będzie prostszy, a ty kupisz to, co jest ci naprawdę potrzebne.

/ 9Jaki nóż będzie najodpowiedniejszy?

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli nie jesteś zawodowym kucharzem, wystarczy, że ograniczysz się do 3-4 podstawowych rodzajów noży - to absolutne minimum, ale dla kogoś, kto nie spędza w kuchni zbyt wiele czasu, takie zaopatrzenie będzie wystarczające. Jednak warto wyposażyć się w noże dedykowane konkretnie dla danego rodzaju żywności - przy ich pomocy danie przygotujesz łatwiej i o wiele szybciej.

Jest duży i dosyć szeroki, posiada sztywne ostrze oraz charakterystyczną "brodę" (ostrze wystaje poniżej rękojeści). Jego zastosowanie jest szerokie: możesz nim kroić mięso, ryby, wędliny w plastry lub kawałki. Świetnie sprawdzi się także podczas siekania warzyw.

/ 9Nóż do chleba

Obraz
© Shutterstock.com

Jest długi, a jego ostrze ząbkowane, dzięki temu bez problemu pokroisz świeże pieczywo, nawet jeżeli nóż nie jest wystarczająco dobrze naostrzony.

/ 9Nóż do obierania warzyw i owoców

Obraz
© Shutterstock.com

Posiada krótkie ostrze zakończone szpicem. Jest dosyć uniwersalny, dlatego z łatwością posiekasz nim oprócz warzyw niewielkie ilości zieleniny -  natkę pietruszki, koperek czy szczypiorek.

/ 9Nóż dla profesjonalisty

Obraz
© Shutterstock.com

Jeżeli lubisz gotować i spędzasz w kuchni dużo czasu, warto zaopatrzyć się w bardziej profesjonalny sprzęt, który z pewnością ułatwi przyrządzanie potraw.

Charakteryzuje się długim, wąskim i sprężystym ostrzem zakończonym szpicem. Poradzi sobie świetnie z odkrawaniem kawałków mięsa od kości oraz podczas filetowania ryb.

/ 9Nóż santoku

Obraz
© Shutterstock.com

Jest podobny do noża szefa kuchni, ale posiada szerszy, bardziej zakrzywiony grzbiet klingi. Jego ostrze jest prawie proste i sztywne. Idealnie sprawdzi się podczas siekania i krojenia twardych warzyw, np. selera czy marchwi.

/ 9Nóż do sera

Obraz
© Shutterstock.com

Jest najbardziej charakterystyczny, gdyż w ostrzu posiada otwory, które sprawiają, że ser nie przykleja się do niego. Dodatkowo posiada podwójny czubek, a ostrze jest delikatnie ząbkowane.

/ 9Jakie ostrze wybrać?

Obraz
© Shutterstock.com

Rodzaj materiału, z którego są wykonane wybrane przez ciebie noże, także jest ważny. Rynek oferuje wiele typów noży: ze stali węglowej, stali nierdzewnej, stopowe i niestopowe, tytanowe, chromowe, niklowe, chromowo-niklowe, manganowe... Jest ich tyle, że naprawdę można się pogubić. Każdy z wyżej wymienionych rodzajów ostrza ma inne właściwości i przeznaczony jest do innego rodzaju produktów spożywczych.

Do codziennego użytku najlepiej sprawdzają się noże ceramiczne i tytanowe. Te pierwsze są lekkie i poręczne, a ich ostrza znacznie cieńsze niż w innych nożach. Co najważniejsze, nie wpływają w żaden sposób na żywność, z którą mają styczność, ta z kolei nie przywiera do nich. Zachowują ostrość nawet do 10 razy dłużej niż inne noże. Ważne, aby nie ostrzyć ich samodzielnie - należy zwrócić się z tym do profesjonalisty, który zrobi to za pomocą diamentowej ostrzałki. Natomiast noże tytanowe są niezwykle ostre i trwałe. Ich dużą zaletą jest to, że można je samodzielnie ostrzyć w domu. Decydując się na nóż z tego tworzywa, należy pamiętać, że nóż tytanowy a nóż z powłoką tytanową to nie to samo. Po kilku ostrzeniach powłoka się zetrze, a my zamiast noża z tytanu będziemy mieli nóż stalowy.

/ 9Jak dbać o noże?

Obraz
© Shutterstock.com

Przede wszystkim trzeba używać ich tylko zgodnie z przeznaczeniem, czyli do krojenia lub siekania żywności. Należy także unikać krojenia jeszcze zamrożonych produktów. Jeżeli nóż nie jest przeznaczony do mycia w zmywarce - nie wolno tego robić. Trzeba pamiętać także, aby nóż po użyciu pozostawić czysty i suchy, w ten sposób nie zardzewieje i zawsze będzie gotowy do ponownego użycia.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary