Dobry nóż to podstawa

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 9Jaki wybrać?

Obraz
© Shutterstock.com

Noża, tak jak deski do krojenia i patelni, używamy kilka, a czasem nawet kilkanaście razy w ciągu dnia. Dlatego nóż powinien być dobrze naostrzony, a jego jakość wysoka, by zaoszczędzić sobie sporo czasu i nerwów. Bo nie ma nic bardziej irytującego podczas przygotowywania posiłków niż tępy nóż. Dlatego dobry i ostry przyrząd do krojenia w kuchni jest niezbędnym elementem. Poniżej znajdziesz garść cennych porad, jaki nóż wybrać do swojej kuchni i jak dbać o niego, by posłużył ci przez długie lata.

Aby odpowiednio zaopatrzyć swoją kuchnię, nie należy oszczędzać, choć nie warto sugerować się wyłącznie ceną produktu - czasem drogie wcale nie oznacza najlepsze. Obecnie sklepy z wyposażeniem gospodarstwa domowego prześcigają się, oferując coraz lepsze, bardziej rewolucyjne produkty, jednak przede wszystkim musisz wiedzieć czego potrzebujesz, wówczas wybór będzie prostszy, a ty kupisz to, co jest ci naprawdę potrzebne.

/ 9Jaki nóż będzie najodpowiedniejszy?

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli nie jesteś zawodowym kucharzem, wystarczy, że ograniczysz się do 3-4 podstawowych rodzajów noży - to absolutne minimum, ale dla kogoś, kto nie spędza w kuchni zbyt wiele czasu, takie zaopatrzenie będzie wystarczające. Jednak warto wyposażyć się w noże dedykowane konkretnie dla danego rodzaju żywności - przy ich pomocy danie przygotujesz łatwiej i o wiele szybciej.

Jest duży i dosyć szeroki, posiada sztywne ostrze oraz charakterystyczną "brodę" (ostrze wystaje poniżej rękojeści). Jego zastosowanie jest szerokie: możesz nim kroić mięso, ryby, wędliny w plastry lub kawałki. Świetnie sprawdzi się także podczas siekania warzyw.

/ 9Nóż do chleba

Obraz
© Shutterstock.com

Jest długi, a jego ostrze ząbkowane, dzięki temu bez problemu pokroisz świeże pieczywo, nawet jeżeli nóż nie jest wystarczająco dobrze naostrzony.

/ 9Nóż do obierania warzyw i owoców

Obraz
© Shutterstock.com

Posiada krótkie ostrze zakończone szpicem. Jest dosyć uniwersalny, dlatego z łatwością posiekasz nim oprócz warzyw niewielkie ilości zieleniny -  natkę pietruszki, koperek czy szczypiorek.

/ 9Nóż dla profesjonalisty

Obraz
© Shutterstock.com

Jeżeli lubisz gotować i spędzasz w kuchni dużo czasu, warto zaopatrzyć się w bardziej profesjonalny sprzęt, który z pewnością ułatwi przyrządzanie potraw.

Charakteryzuje się długim, wąskim i sprężystym ostrzem zakończonym szpicem. Poradzi sobie świetnie z odkrawaniem kawałków mięsa od kości oraz podczas filetowania ryb.

/ 9Nóż santoku

Obraz
© Shutterstock.com

Jest podobny do noża szefa kuchni, ale posiada szerszy, bardziej zakrzywiony grzbiet klingi. Jego ostrze jest prawie proste i sztywne. Idealnie sprawdzi się podczas siekania i krojenia twardych warzyw, np. selera czy marchwi.

/ 9Nóż do sera

Obraz
© Shutterstock.com

Jest najbardziej charakterystyczny, gdyż w ostrzu posiada otwory, które sprawiają, że ser nie przykleja się do niego. Dodatkowo posiada podwójny czubek, a ostrze jest delikatnie ząbkowane.

/ 9Jakie ostrze wybrać?

Obraz
© Shutterstock.com

Rodzaj materiału, z którego są wykonane wybrane przez ciebie noże, także jest ważny. Rynek oferuje wiele typów noży: ze stali węglowej, stali nierdzewnej, stopowe i niestopowe, tytanowe, chromowe, niklowe, chromowo-niklowe, manganowe... Jest ich tyle, że naprawdę można się pogubić. Każdy z wyżej wymienionych rodzajów ostrza ma inne właściwości i przeznaczony jest do innego rodzaju produktów spożywczych.

Do codziennego użytku najlepiej sprawdzają się noże ceramiczne i tytanowe. Te pierwsze są lekkie i poręczne, a ich ostrza znacznie cieńsze niż w innych nożach. Co najważniejsze, nie wpływają w żaden sposób na żywność, z którą mają styczność, ta z kolei nie przywiera do nich. Zachowują ostrość nawet do 10 razy dłużej niż inne noże. Ważne, aby nie ostrzyć ich samodzielnie - należy zwrócić się z tym do profesjonalisty, który zrobi to za pomocą diamentowej ostrzałki. Natomiast noże tytanowe są niezwykle ostre i trwałe. Ich dużą zaletą jest to, że można je samodzielnie ostrzyć w domu. Decydując się na nóż z tego tworzywa, należy pamiętać, że nóż tytanowy a nóż z powłoką tytanową to nie to samo. Po kilku ostrzeniach powłoka się zetrze, a my zamiast noża z tytanu będziemy mieli nóż stalowy.

/ 9Jak dbać o noże?

Obraz
© Shutterstock.com

Przede wszystkim trzeba używać ich tylko zgodnie z przeznaczeniem, czyli do krojenia lub siekania żywności. Należy także unikać krojenia jeszcze zamrożonych produktów. Jeżeli nóż nie jest przeznaczony do mycia w zmywarce - nie wolno tego robić. Trzeba pamiętać także, aby nóż po użyciu pozostawić czysty i suchy, w ten sposób nie zardzewieje i zawsze będzie gotowy do ponownego użycia.

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?