Dobry nóż to podstawa

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 9Jaki wybrać?

Obraz
© Shutterstock.com

Noża, tak jak deski do krojenia i patelni, używamy kilka, a czasem nawet kilkanaście razy w ciągu dnia. Dlatego nóż powinien być dobrze naostrzony, a jego jakość wysoka, by zaoszczędzić sobie sporo czasu i nerwów. Bo nie ma nic bardziej irytującego podczas przygotowywania posiłków niż tępy nóż. Dlatego dobry i ostry przyrząd do krojenia w kuchni jest niezbędnym elementem. Poniżej znajdziesz garść cennych porad, jaki nóż wybrać do swojej kuchni i jak dbać o niego, by posłużył ci przez długie lata.

Aby odpowiednio zaopatrzyć swoją kuchnię, nie należy oszczędzać, choć nie warto sugerować się wyłącznie ceną produktu - czasem drogie wcale nie oznacza najlepsze. Obecnie sklepy z wyposażeniem gospodarstwa domowego prześcigają się, oferując coraz lepsze, bardziej rewolucyjne produkty, jednak przede wszystkim musisz wiedzieć czego potrzebujesz, wówczas wybór będzie prostszy, a ty kupisz to, co jest ci naprawdę potrzebne.

/ 9Jaki nóż będzie najodpowiedniejszy?

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli nie jesteś zawodowym kucharzem, wystarczy, że ograniczysz się do 3-4 podstawowych rodzajów noży - to absolutne minimum, ale dla kogoś, kto nie spędza w kuchni zbyt wiele czasu, takie zaopatrzenie będzie wystarczające. Jednak warto wyposażyć się w noże dedykowane konkretnie dla danego rodzaju żywności - przy ich pomocy danie przygotujesz łatwiej i o wiele szybciej.

Jest duży i dosyć szeroki, posiada sztywne ostrze oraz charakterystyczną "brodę" (ostrze wystaje poniżej rękojeści). Jego zastosowanie jest szerokie: możesz nim kroić mięso, ryby, wędliny w plastry lub kawałki. Świetnie sprawdzi się także podczas siekania warzyw.

/ 9Nóż do chleba

Obraz
© Shutterstock.com

Jest długi, a jego ostrze ząbkowane, dzięki temu bez problemu pokroisz świeże pieczywo, nawet jeżeli nóż nie jest wystarczająco dobrze naostrzony.

/ 9Nóż do obierania warzyw i owoców

Obraz
© Shutterstock.com

Posiada krótkie ostrze zakończone szpicem. Jest dosyć uniwersalny, dlatego z łatwością posiekasz nim oprócz warzyw niewielkie ilości zieleniny -  natkę pietruszki, koperek czy szczypiorek.

/ 9Nóż dla profesjonalisty

Obraz
© Shutterstock.com

Jeżeli lubisz gotować i spędzasz w kuchni dużo czasu, warto zaopatrzyć się w bardziej profesjonalny sprzęt, który z pewnością ułatwi przyrządzanie potraw.

Charakteryzuje się długim, wąskim i sprężystym ostrzem zakończonym szpicem. Poradzi sobie świetnie z odkrawaniem kawałków mięsa od kości oraz podczas filetowania ryb.

/ 9Nóż santoku

Obraz
© Shutterstock.com

Jest podobny do noża szefa kuchni, ale posiada szerszy, bardziej zakrzywiony grzbiet klingi. Jego ostrze jest prawie proste i sztywne. Idealnie sprawdzi się podczas siekania i krojenia twardych warzyw, np. selera czy marchwi.

/ 9Nóż do sera

Obraz
© Shutterstock.com

Jest najbardziej charakterystyczny, gdyż w ostrzu posiada otwory, które sprawiają, że ser nie przykleja się do niego. Dodatkowo posiada podwójny czubek, a ostrze jest delikatnie ząbkowane.

/ 9Jakie ostrze wybrać?

Obraz
© Shutterstock.com

Rodzaj materiału, z którego są wykonane wybrane przez ciebie noże, także jest ważny. Rynek oferuje wiele typów noży: ze stali węglowej, stali nierdzewnej, stopowe i niestopowe, tytanowe, chromowe, niklowe, chromowo-niklowe, manganowe... Jest ich tyle, że naprawdę można się pogubić. Każdy z wyżej wymienionych rodzajów ostrza ma inne właściwości i przeznaczony jest do innego rodzaju produktów spożywczych.

Do codziennego użytku najlepiej sprawdzają się noże ceramiczne i tytanowe. Te pierwsze są lekkie i poręczne, a ich ostrza znacznie cieńsze niż w innych nożach. Co najważniejsze, nie wpływają w żaden sposób na żywność, z którą mają styczność, ta z kolei nie przywiera do nich. Zachowują ostrość nawet do 10 razy dłużej niż inne noże. Ważne, aby nie ostrzyć ich samodzielnie - należy zwrócić się z tym do profesjonalisty, który zrobi to za pomocą diamentowej ostrzałki. Natomiast noże tytanowe są niezwykle ostre i trwałe. Ich dużą zaletą jest to, że można je samodzielnie ostrzyć w domu. Decydując się na nóż z tego tworzywa, należy pamiętać, że nóż tytanowy a nóż z powłoką tytanową to nie to samo. Po kilku ostrzeniach powłoka się zetrze, a my zamiast noża z tytanu będziemy mieli nóż stalowy.

/ 9Jak dbać o noże?

Obraz
© Shutterstock.com

Przede wszystkim trzeba używać ich tylko zgodnie z przeznaczeniem, czyli do krojenia lub siekania żywności. Należy także unikać krojenia jeszcze zamrożonych produktów. Jeżeli nóż nie jest przeznaczony do mycia w zmywarce - nie wolno tego robić. Trzeba pamiętać także, aby nóż po użyciu pozostawić czysty i suchy, w ten sposób nie zardzewieje i zawsze będzie gotowy do ponownego użycia.

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata