Od trójki do zera
Aby wybrać naprawdę dobre jajko, musimy najpierw znać umieszczone na nich oznaczenia. W Polsce od paru lat trwa kampania "Nie kupuj trójek!". Jajka z trójką oznaczają bowiem chów klatkowy - w ubiegłych latach w jednej klatce przebywało niekiedy 7-10 kur, z obciętymi dziobami oraz pazurami, karmionych głównie sztuczną paszą. Kury te nie miały miejsca do poruszania i nigdy nie opuszczały swoich klatek. Od stycznia 2012 roku obowiązują jednak unijne przepisy, zgodnie z którymi kury trzymane w klatkach powinny mieć dodatkowe miejsce na gniazdo, ściółkę do drapania i grzędę. Kura musi mieć teraz w klatce minimum 750 cm kw. powierzchni.
Trójki mają zatem najmniej wartości odżywczych i smakowych wśród jajek. Bo generalna zasada oznakowania jajek jest prosta: im niższa cyfra, tym jajo zdrowsze. Dwójka oznacza chów ściółkowy. Co prawda, te kury również hodowane są w zamkniętym pomieszczeniu, ale mają dostęp do skrzynek z gniazdami, pożywienia oraz wody, a także do miejsc, w których mogą poruszać się czy zażywać kąpieli w piasku.
Weź udział w naszym wielkanocnym konkursie!