Dobre jajko, czyli jakie?
Jajo świeże i zdrowe
Jajka są głównym symbolem Wielkanocy. W święta najchętniej jemy je z majonezem albo chrzanem. Podpowiadamy, które są najzdrowsze i jak poznać, że są świeże.
W święta najchętniej jemy je z majonezem albo chrzanem. Badania dowodzą także, że Polacy przepadają za jajkami faszerowanymi - z pieczarkami, łososiem albo szpinakiem. Lubimy też te po neapolitańsku, czyli m.in. z pomidorami, oliwkami i anchois. Bez jajka ugotowanego na twardo nie wyobrażamy sobie wielkanocnego żuru albo białego barszczu. I bardzo dobrze, bo mają one wysoką wartość odżywczą oraz smakową. Podpowiadamy, jakie są najzdrowsze i jak poznać, że są świeże.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl
Weź udział w naszym wielkanocnym konkursie!