Eko czy wiejskie?
Nie dajmy się zatem zwieść oznaczeniami typu "jajka wiejskie" czy "jaja eko" na opakowaniu - jeśli chodzi o jakość, najważniejsza jest cyfra znajdująca się na jaju. Warto również wiedzieć, że kolejne cyfry (od lewej) oznaczają: kod województwa, kod powiatu, kod zakresu działalności i kod fermy. Na jajku jest też literowe oznaczenie kraju (dla Polski - PL).
Na rynku dostępne są jajka różnej wielkości, od S do XL. Uważajmy na te bardzo duże; istnieje wtedy niebezpieczeństwo, że kura była sztucznie dokarmiana. Ale małe jajko to również małe żółtko, dlatego najlepiej wybierać te średniej wielkości. Nie kierujmy się intensywnością barwy żółtka, do karmy często dodawane są składniki "podbijające" kolor.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl
Weź udział w naszym wielkanocnym konkursie!