Orzechy na nieśmiertelność
Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Maastricht wykazały, że jedzenie kilku gramów orzechów dziennie (w tym orzechów włoskich) zmniejsza śmiertelność wśród osób, które je spożywają. Badanie opublikowane w International Journal of Epidemiology potwierdza związek między spożyciem orzechów i niższym wskaźnikiem śmiertelności. Zanotowano, że osoby, które jedzą co najmniej 10 gramów orzechów dziennie są bardziej odporne niż osoby, które nie dodają ich do swojej codziennej diety - wszystko dzięki obniżeniu podatności na groźne, śmiertelne w skutkach choroby.
Orzechy to jedne z najzdrowszych bakalii - już garść dziennie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz nerwowego. Pomagają także w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. To prawdziwa bomba witaminowa niezbędna zarówno dla kobiet, mężczyzn, jak i dzieci.