Rzeżucha
Dobrym, a często niedocenianym, źródłem witamin C i E, a także prowitaminy A, jest rzeżucha. W wielu domach ta niewielka roślinka pojawia się wyłącznie w okresie Wielkiej Nocy. To błąd. Warto uprawiać ją na parapecie i włączać do potraw przez cały rok. Szczególnie ze względu na zawartość witaminy E, która przeciwdziała procesom starzenia, poprawia wygląd skóry, przyśpiesza gojenie się ran i chroni serce. Niedobory tej witaminy mogą wywołać zmiany w układzie mięśniowym, niedokrwistość hemolityczną, zaburzenia neurologiczne, zakłócenia przemiany materii, a także szarzenie i "więdnięcie" skóry. Zielone kiełki mają korzystny wpływ na urodę nie tylko ze względu na witaminy młodości. Ogromne znaczenie ma też siarka. Pierwiastek ten łagodzi problemy skórne, korzystnie wpływa na cerę i wzmacnia włosy.
AD/mp/WP Kuchnia