Dieta na zachowanie młodości

Mimo rozwoju nauki, nie znaleźliśmy sposobu na nieśmiertelność i wieczną młodość. Jednak umiejętnie korzystając z tego co oferuje przyroda, można wyraźnie opóźnić procesy starzenia i jednocześnie zadbać o zdrowie. W zachowaniu na dłużej młodzieńczego wyglądu pomogą nam przede wszystkim trzy witaminy: A, E i C - zwane często właśnie witaminami młodości. Oto lista produktów spożywczych, w których je znajdziemy.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 11Zatrzymaj czas jedzeniem

Obraz

Natury nie da się oszukać. Mimo rozwoju nauki, nie znaleźliśmy sposobu na nieśmiertelność i wieczną młodość. Jednak umiejętnie korzystając z tego co oferuje przyroda, można wyraźnie opóźnić procesy starzenia i jednocześnie zadbać o zdrowie. W zachowaniu na dłużej młodzieńczego wyglądu pomogą nam przede wszystkim trzy witaminy: A, E i C - zwane często właśnie witaminami młodości.

Wszystkie trzy są przeciwutleniaczami, co oznacza, ze zapobiegają zmianom wywołanym utlenianiem kwasów tłuszczowych obecnych w błonach komórkowych. Osoby przyjmujące odpowiednie dawki przeciwutleniaczy rzadziej chorują na chorobę wieńcową, udar mózgu, stwardnienie i zarastanie tętnic. Witaminy te mają także duże znaczenie w walce z wolnymi rodnikami - cząsteczkami uszkadzającymi zdrowe komórki. Pomagają one zachować zdrową skórę i włosy, poprawiają nastrój, likwidują problemy z koncentracją, regulują sen - słowem to prawdziwe skarby. Powinniśmy więc jeść jak najwięcej produktów zawierających te witaminy, a nasze życie będzie przyjemniejsze i dłuższe. W czym znaleźć te dobroczynne składniki? Oto nasze propozycje.

/ 11Tłuste ryby

Obraz
© 123RF.COM

Witamina A występuje głównie w produktach zwierzęcych. Znajdziemy ją w maśle, mleku i innych produktach mlecznych. Doskonałym jej źródłem są też zawierające tran, ryby morskie. Dlatego przynajmniej dwa razy w tygodniu powinniśmy jeść łososia, makrelę, dorsza lub halibuta. Zawarta w nich witamina A nie tylko wpłynie na naszą urodę, ale także jest niezbędna w procesach widzenia i wzrostu, sprzyja regeneracji komórek, zapobiega wysychaniu i rogowaceniu nabłonka. Na kondycję skóry dobroczynnie wpływa też witamina D, której tłuste ryby zawierają bardzo dużo. Dostarczając organizmowi tą witaminę poprawimy też kondycję naszych kości, mięśni i układu nerwowego.

/ 11Jajka

Obraz
© 123RF.COM

Godnym polecania produktem przedłużającym młodość są także jaja. To prawdziwa skarbnica witaminy A, która zawiera także witaminę E - choć w mniejszej dawce. Jajko to także pełnowartościowe i świetnie przyswajane przez organizm białko, witamina D oraz witaminy z grupy B oraz wiele cennych pierwiastków m.in. potas, wapń, magnez i żelazo. Do niedawna panowała powszechna opinia, że jajek należy unikać, gdyż wyraźnie podnoszą poziom cholesterolu. Dziś ta teoria została zweryfikowana i jajka znów cieszą się dobrą sławą. Ważne, by nie przesadzać z ilością. Jednak osoby zdrowe, spokojnie mogą sobie pozwolić na kilka sztuk w tygodniu.

/ 11Marchewka

Obraz
© 123RF.COM

Witamina A obecna jest w produktach pochodzenia zwierzęcego. W roślinach znajdziemy za to beta karoten, czyli prowitaminę, która w naszym organizmie jest przetwarzana w witaminę A. Jednym z najlepszych źródeł beta karotenu jest marchew. To popularne warzywo powinno gościć na naszych stołach okrągły rok. Latem wydłuży efekt opalania i będzie nas chroniło przed szkodliwymi promieniami UV. Zimą beta karoten poprawi odporność organizmu. Przez cały rok prowitamina A będzie korzystnie wpływać na naszą skórę, spowalniając proces tworzenia się zmarszczek i pobudzając pracę włókien kolagenowych. Marchewka polecana jest też w diecie osobom ze skłonnością do trądziku i przy przetłuszczających się włosach.

/ 11Dynia

Obraz
© 123RF.COM

Marchewka to nie jedyne świetne źródło beta karotenu. Bardzo dużo znajdziemy go także w dyni. To świetna wiadomość, bo prowitamina A nie tylko korzystnie wpływa na wygląd, ale też hamuje działanie wolnych rodników, chroni przed wieloma chorobami m.in. nowotworowymi i ma zbawienny wpływ na oczy. Dodatkowo dynia jest także bogata w witaminy C i E. Warzywo to wspomaga odchudzanie i obniża ciśnienie. Działa też odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. Co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości.

Nie należy jednak przesadzać z ilością produktów zawierających beta karoten. W nadmiarze, prowitamina A może nie tylko negatywnie wpłynąć na wygląd naszej skóry, powodując jej nienaturalnie pomarańczową barwę, ale jest też sporym obciążeniem dla wątroby.

/ 11Owoce cytrusowe i rodzime

Obraz
© 123RF.COM

Witamina C spełnia w organizmie wiele funkcji. Najbardziej znana jest z poprawy odporności organizmu. Odgrywa też ważną rolę w procesach tworzenia tkanek. Ma działanie oczyszczające i odtruwające organizm, a także pobudzające siły witalne i eliminujące zmęczenie. Jest też niezbędna dla zachowania młodości. Gdzie ją znajdziemy? Według powszechnej opinii najlepszym jej źródłem są owoce cytrusowe - pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, a przede wszystkim cytryny - zawierają mnóstwo tej witaminy. Jednak wbrew nazwie, jeszcze lepszym źródłem witaminy C jest rosnąca u nas porzeczka - przede wszystkim czarna. Warto też sięgać po rodzime jabłka.

/ 11Natka pietruszki

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli chcemy zapewnić sobie dzienną dawkę witaminy C, zjadając zaledwie łyżkę stołową produktu, który ją zawiera, sięgnijmy po natkę zielonej pietruszki. Uchroni nas ona przed niedoborem witaminy C, który powoduje obniżenie sprawności fizycznej i odporności, ospałość, nerwowość, bóle stawów i mięśni, kruchość naczyń krwionośnych, rozpulchnienie dziąseł czy chwianie się zębów. Dlatego warto dodawać to zioło do zup czy sałatek jak najczęściej. Żeby mieć pietruszkę zawsze pod ręką, warto posiekać świeżą natkę i ją zamrozić. Tym bardziej, że natka pietruszki zawiera także prowitaminę A, która ma wpływ na nasz wzrok, szczególnie o zmierzchu.

/ 11Sałata

Obraz
© 123RF.COM

Zbudowana przede wszystkim z wody zielona sałata, to warzywo, które nie dostarczy nam wielu kalorii. Zawiera jednak wszystkie trzy witaminy młodości. Choć jej kolor na to nie wskazuje, jest doskonałym źródłem beta karotenu, bez którego w organizmie dochodzi do zaburzeń wchłaniania i czynności wątroby, spadku oporności, problemów ze wzrokiem i uszkodzeń tkanki nerwowej, łącznej i kostnej.

Z sałatą dostarczymy też organizmowi witaminę C oraz E, która jest silnym przeciwutleniaczem, chroni czerwone krwinki, przeciwdziała zakrzepom i sprzyja zachowaniu płodności.

/ 11Szpinak

Obraz
© 123RF.COM

Kolejnym produktem spożywczym zawierającym witaminowe trio jest szpinak. Znany przede wszystkim ze sporej - jak na roślinę - zawartości żelaza szpinak, poza witaminami A, C i E, dostarcza także obniżających cholesterol witamin z grupy B oraz niezwykle ważną dla prawidłowego przebiegu procesu krzepnięcia krwi - witaminę K. Uwzględniając także obecność żelaza, roślinę tą powinniśmy jeść jak najczęściej przede wszystkim ze względu na układ krwionośny. Ale nie tylko. To także doskonała recepta na zachowanie młodości.

10 / 11Kiszona kapusta

Obraz
© 123RF.COM

To prawdziwa bomba witaminowa. W kiszonej kapuście znajdziemy wszystkie witaminy i minerały, jakie są potrzebne w codziennym funkcjonowaniu. Szczególnie dużo jest w niej witaminy C. Pamiętajmy o tym, że jej obecność w pożywieniu działa korzystnie na przyswajalność żelaza z produktów roślinnych. Organizm nie potrafi magazynować zapasu witaminy C, musi więc być ona dostarczona w codziennym pożywieniu. Nie musimy się też obawiać jej przedawkowania, bo nadmiar wydalany jest z moczem. Kiszona kapusta to doskonała propozycja na okres jesienno-zimowy, gdy nasza skóra traci naturalny blask, a organizm narażony jest na rozmaite infekcje. Ukwaszona kapusta wpłynie korzystnie zarówno na układ odpornościowy, jak i urodę.

11 / 11Rzeżucha

Obraz
© 123RF.COM

Dobrym, a często niedocenianym, źródłem witamin C i E, a także prowitaminy A, jest rzeżucha. W wielu domach ta niewielka roślinka pojawia się wyłącznie w okresie Wielkiej Nocy. To błąd. Warto uprawiać ją na parapecie i włączać do potraw przez cały rok. Szczególnie ze względu na zawartość witaminy E, która przeciwdziała procesom starzenia, poprawia wygląd skóry, przyśpiesza gojenie się ran i chroni serce. Niedobory tej witaminy mogą wywołać zmiany w układzie mięśniowym, niedokrwistość hemolityczną, zaburzenia neurologiczne, zakłócenia przemiany materii, a także szarzenie i "więdnięcie" skóry. Zielone kiełki mają korzystny wpływ na urodę nie tylko ze względu na witaminy młodości. Ogromne znaczenie ma też siarka. Pierwiastek ten łagodzi problemy skórne, korzystnie wpływa na cerę i wzmacnia włosy.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca