Trwa ładowanie...

Dekoracja stołu. Czy robisz to prawidłowo?

Dobra kolacja dla przyjaciół to nie tylko okazja, by spróbować pyszności, ale i pretekst do pochwalenia się zastawą stołową. W kuchennych trendach obecne są klasyczne półmiski, patery i filiżanki w stylu rustykalnym. Podpowiadamy, jak przygotować ucztę i zadbać o atrakcyjną oprawę.

Talerze i sztućce powinny być ułożone w odpowiedniej kolejnościTalerze i sztućce powinny być ułożone w odpowiedniej kolejnościŹródło: Pixabay
dt2d1iu
dt2d1iu

Przyjmowanie gości to wielka sztuka, ale i przyjemność. Zanim jednak siądziemy do stołu, warto zadbać o to, by każdy szczegół był dopracowany. Podpowiadamy, jak to zrobić według zasad etykiety, a także jakie zestawy i akcesoria królują w kuchennych trendach.

Od przystawki do deseru

Efektowne nakrycia, eleganckie sztućce i estetycznie przygotowane potrawy – to najbardziej naturalna dekoracja stołu. To co na nim kładziemy jest kwestią gustu, ale pamiętajmy, że liczy się spójność. Niewiele osób dobierając potrawy zwraca uwagę na ich kolory czy smaki. Planując np. włoski poczęstunek zaserwujmy lekki krem pomidorowy, następnie podajmy penne z kurczakiem i szpinakiem, a na koniec tiramisu. Nie mieszajmy kulinarnych aromatów – przystawka, danie główne i deser powinny się ze sobą komponować.

Jeżeli serwujemy zupę, możemy podać ją nie tylko w głębokim talerzu, ale również w filiżance. Pamiętajmy jednak, że wtedy jemy ją łyżką, a potem możemy wypić resztę. Oprócz podstawowych dań warto przyrządzić koreczki lub deskę serów – będą wyglądać atrakcyjnie na drewnianej desce. Jeśli zamiast obiadu szykujemy tylko mały poczęstunek, zróbmy to z pomysłem. Nie muszą to być wyłącznie kanapki. Podajmy roladki tortillowe lub wytrawne babeczki.

Nakrycie stołu – zasady

Szykując stół dla gości zaczynamy od rozmieszczenia dużych płaskich talerzy, które pełnią rolę tzw. podstawy pod zastawę. Nie układamy na nich jedzenia, lecz ustawiamy pozostałe nakrycia, z których korzystamy w czasie posiłku. Po co są te dodatkowe talerze? Po pierwsze, chronią stół, a po drugie można na nich położyć serwetki. Wokół talerzy kładziemy inne elementy, takie jak talerzyk na pieczywo, szklanka czy kieliszek. Po obu stronach układamy sztućce w takim porządku, w jakim będą serwowane dania – od zewnątrz do wewnątrz. Noże i łyżki układamy po prawej stronie, a widelce po lewej. Ciekawą sprawą są akcesoria do ryb i owoców morza, np. tępy nóż, który służy do oddzielania mięsa ryb, czy zestaw do ślimaków, czyli dwudzielny widelec i szczypce. Również z myślą o serach zaprojektowano specjalne sztućce, m.in. noże o wielkości dopasowanej do twardości i rodzajów sera. W przypadku ciast bardzo praktyczne będą patery.

Modna zastawa stołowa

Trudno wyobrazić sobie domowe przyjęcie bez pięknie nakrytego stołu, wypolerowanych talerzy i pater. W trendach kuchennych królują obecnie zestawy w stylu rustykalnym lub klasycznym, np. białe, porcelanowe czy z delikatnym zdobieniem. Najlepszym wyborem będą akcesoria w białym kolorze, z dodatkiem drewna – pozwoli nam to przygotować elegancki obiad. Niektóre komplety mogą składać się nawet z kilkunastu różnych elementów. W modzie mamy też wielki powrót ceramiki robione na wzór starodawnych naczyń. Jednolite talerze, filiżanki i miski potrafią zaskakiwać nieregularną formą, co nadaje im charakteru. Jeśli lubimy delikatne akcenty, możemy zdecydować się również na biel przełamaną subtelnym motywem liści lub kwiatów. Taka porcelana będzie pięknie wyglądać na każdym stole.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dt2d1iu
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Paweł Kapusta - Redaktor naczelny WP
Paweł KapustaRedaktor Naczelny WP
dt2d1iu
Więcej tematów