Jak wybrać dobrą wędzoną rybę?
- Najlepiej, by ryba pochodziła ze sprawdzonego łowiska i została uwędzona tuż po odłowieniu. Jest to gwarancja, wspaniałego smaku, ale także zachowania maksimum wartości odżywczych rybiego mięsa - radzi Maja Lewandowska. Przy stoisku rybnym, warto zwrócić uwagę na bardzo istotne rzeczy, mianowicie:
- Czy podczas wędzenia stosowano zasady Dobrej Praktyki Produkcji (GMP), która gwarantuje, że proces wędzenia przebiegał prawidłowo i nie doszło do wytworzenia się szkodliwych dla zdrowia substancji, np. WWA, czyli wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, groźnych substancji rakotwórczych.
- Zwróć także uwagę na kolor oraz zapach wędzonej ryby - powinna ona charakteryzować się apetycznym wyglądem i przyjemnym aromatem.
- Ważne są także warunki, w jakich ryby są przechowywane - powinny przebywać w temperaturze 2-10 stopni.