Czy warto jeść wędzone ryby?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 5Dietetyk radzi

Obraz
© Shutterstock.com

Dlaczego lubimy wędzone ryby? Bo są smaczne i nie trzeba wiele, by stworzyć pyszne i szybkie danie. Ale czy wędzone ryby są dobrym wyborem? Jak często można je jeść? Na co zwrócić uwagę dokonując zakupu? W ramach cyklu Ryba na piątek, z pomocą dietetyczki, Mai Lewandowskiej, postaramy się odkryć całą prawdę o wędzonych rybach.

/ 5Wędzenie - czemu służy?

Obraz
© Shutterstock.com

Wędzenie to przede wszystkim metoda przedłużania trwałości żywności, szczególnie sera, mięsa i oczywiście ryb, ale nie tylko. To także sposób na uzyskanie niepowtarzalnego aromatu i smaku dzięki odpowiedniemu i umiejętnemu zastosowaniu dymu wędzarniczego. - Jednak wędzenie, jak każda obróbka termiczna żywności, powoduje usunięcie nawet 60 proc. witamin i składników mineralnych – podkreśla Maja Lewandowska i dodaje, że ryby jemy głównie po to, by dostarczyć naszemu organizmowi kwasów omega-3, które niestety podczas wędzenia zostają prawie całkowicie utracone. Należy pamiętać, że proces wędzenia to także działanie na żywność substancjami chemicznymi zawartymi w dymie. Niektóre z nich, takie jak np. benzopiren to substancje rakotwórcze.

/ 5Wędzone ryby – jeść czy nie jeść?

Obraz
© Shutterstock.com

- Wędzone ryby powinniśmy traktować tylko jako formę urozmaicenia diety, dlatego możemy pozwolić sobie na wędzoną rybkę tylko od czasu do czasu – nie częściej niż raz w tygodniu. Jedynie osoby z nadciśnieniem, które muszą ograniczać sól w diecie, powinny całkowicie wyeliminować wędzone ryby ze swojego jadłospisu – mówi dietetyczka. - Zdecydowanie bardziej wartościowe będą świeże ryby przygotowane na inne sposoby – pieczone czy gotowane na parze – dodaje.

/ 5Jakie wędzone ryby wybierać?

Obraz
© Shutterstock.com

Najlepiej te tłuste, dlatego najbardziej popularne są oczywiście: makrela, łosoś, flądra, ale kupić możemy także wędzone śledzie, dorsze, halibuty, tuńczyki, flądry, szproty, węgorze, jesiotry, karpie, liny, leszcze, okonie i pstrągi. Dietetyk radzi jednak, by przede wszystkim wybierać te, które które nie mają w sobie wielu drobnych, często niemal niewidocznych ości.

/ 5Jak wybrać dobrą wędzoną rybę?

Obraz
© Shutterstock.com

- Najlepiej, by ryba pochodziła ze sprawdzonego łowiska i została uwędzona tuż po odłowieniu. Jest to gwarancja, wspaniałego smaku, ale także zachowania maksimum wartości odżywczych rybiego mięsa - radzi Maja Lewandowska. Przy stoisku rybnym, warto zwrócić uwagę na bardzo istotne rzeczy, mianowicie:

  • Czy podczas wędzenia stosowano zasady Dobrej Praktyki Produkcji (GMP), która gwarantuje, że proces wędzenia przebiegał prawidłowo i nie doszło do wytworzenia się szkodliwych dla zdrowia substancji, np. WWA, czyli wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, groźnych substancji rakotwórczych.
  • Zwróć także uwagę na kolor oraz zapach wędzonej ryby - powinna ona charakteryzować się apetycznym wyglądem i przyjemnym aromatem.
  • Ważne są także warunki, w jakich ryby są przechowywane - powinny przebywać w temperaturze 2-10 stopni.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika