Czy warto jeść wędzone ryby?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 5Dietetyk radzi

Obraz
© Shutterstock.com

Dlaczego lubimy wędzone ryby? Bo są smaczne i nie trzeba wiele, by stworzyć pyszne i szybkie danie. Ale czy wędzone ryby są dobrym wyborem? Jak często można je jeść? Na co zwrócić uwagę dokonując zakupu? W ramach cyklu Ryba na piątek, z pomocą dietetyczki, Mai Lewandowskiej, postaramy się odkryć całą prawdę o wędzonych rybach.

/ 5Wędzenie - czemu służy?

Obraz
© Shutterstock.com

Wędzenie to przede wszystkim metoda przedłużania trwałości żywności, szczególnie sera, mięsa i oczywiście ryb, ale nie tylko. To także sposób na uzyskanie niepowtarzalnego aromatu i smaku dzięki odpowiedniemu i umiejętnemu zastosowaniu dymu wędzarniczego. - Jednak wędzenie, jak każda obróbka termiczna żywności, powoduje usunięcie nawet 60 proc. witamin i składników mineralnych – podkreśla Maja Lewandowska i dodaje, że ryby jemy głównie po to, by dostarczyć naszemu organizmowi kwasów omega-3, które niestety podczas wędzenia zostają prawie całkowicie utracone. Należy pamiętać, że proces wędzenia to także działanie na żywność substancjami chemicznymi zawartymi w dymie. Niektóre z nich, takie jak np. benzopiren to substancje rakotwórcze.

/ 5Wędzone ryby – jeść czy nie jeść?

Obraz
© Shutterstock.com

- Wędzone ryby powinniśmy traktować tylko jako formę urozmaicenia diety, dlatego możemy pozwolić sobie na wędzoną rybkę tylko od czasu do czasu – nie częściej niż raz w tygodniu. Jedynie osoby z nadciśnieniem, które muszą ograniczać sól w diecie, powinny całkowicie wyeliminować wędzone ryby ze swojego jadłospisu – mówi dietetyczka. - Zdecydowanie bardziej wartościowe będą świeże ryby przygotowane na inne sposoby – pieczone czy gotowane na parze – dodaje.

/ 5Jakie wędzone ryby wybierać?

Obraz
© Shutterstock.com

Najlepiej te tłuste, dlatego najbardziej popularne są oczywiście: makrela, łosoś, flądra, ale kupić możemy także wędzone śledzie, dorsze, halibuty, tuńczyki, flądry, szproty, węgorze, jesiotry, karpie, liny, leszcze, okonie i pstrągi. Dietetyk radzi jednak, by przede wszystkim wybierać te, które które nie mają w sobie wielu drobnych, często niemal niewidocznych ości.

/ 5Jak wybrać dobrą wędzoną rybę?

Obraz
© Shutterstock.com

- Najlepiej, by ryba pochodziła ze sprawdzonego łowiska i została uwędzona tuż po odłowieniu. Jest to gwarancja, wspaniałego smaku, ale także zachowania maksimum wartości odżywczych rybiego mięsa - radzi Maja Lewandowska. Przy stoisku rybnym, warto zwrócić uwagę na bardzo istotne rzeczy, mianowicie:

  • Czy podczas wędzenia stosowano zasady Dobrej Praktyki Produkcji (GMP), która gwarantuje, że proces wędzenia przebiegał prawidłowo i nie doszło do wytworzenia się szkodliwych dla zdrowia substancji, np. WWA, czyli wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, groźnych substancji rakotwórczych.
  • Zwróć także uwagę na kolor oraz zapach wędzonej ryby - powinna ona charakteryzować się apetycznym wyglądem i przyjemnym aromatem.
  • Ważne są także warunki, w jakich ryby są przechowywane - powinny przebywać w temperaturze 2-10 stopni.
Wybrane dla Ciebie
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie