Czy warto jeść wędzone ryby?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 5Dietetyk radzi

Obraz
© Shutterstock.com

Dlaczego lubimy wędzone ryby? Bo są smaczne i nie trzeba wiele, by stworzyć pyszne i szybkie danie. Ale czy wędzone ryby są dobrym wyborem? Jak często można je jeść? Na co zwrócić uwagę dokonując zakupu? W ramach cyklu Ryba na piątek, z pomocą dietetyczki, Mai Lewandowskiej, postaramy się odkryć całą prawdę o wędzonych rybach.

/ 5Wędzenie - czemu służy?

Obraz
© Shutterstock.com

Wędzenie to przede wszystkim metoda przedłużania trwałości żywności, szczególnie sera, mięsa i oczywiście ryb, ale nie tylko. To także sposób na uzyskanie niepowtarzalnego aromatu i smaku dzięki odpowiedniemu i umiejętnemu zastosowaniu dymu wędzarniczego. - Jednak wędzenie, jak każda obróbka termiczna żywności, powoduje usunięcie nawet 60 proc. witamin i składników mineralnych – podkreśla Maja Lewandowska i dodaje, że ryby jemy głównie po to, by dostarczyć naszemu organizmowi kwasów omega-3, które niestety podczas wędzenia zostają prawie całkowicie utracone. Należy pamiętać, że proces wędzenia to także działanie na żywność substancjami chemicznymi zawartymi w dymie. Niektóre z nich, takie jak np. benzopiren to substancje rakotwórcze.

/ 5Wędzone ryby – jeść czy nie jeść?

Obraz
© Shutterstock.com

- Wędzone ryby powinniśmy traktować tylko jako formę urozmaicenia diety, dlatego możemy pozwolić sobie na wędzoną rybkę tylko od czasu do czasu – nie częściej niż raz w tygodniu. Jedynie osoby z nadciśnieniem, które muszą ograniczać sól w diecie, powinny całkowicie wyeliminować wędzone ryby ze swojego jadłospisu – mówi dietetyczka. - Zdecydowanie bardziej wartościowe będą świeże ryby przygotowane na inne sposoby – pieczone czy gotowane na parze – dodaje.

/ 5Jakie wędzone ryby wybierać?

Obraz
© Shutterstock.com

Najlepiej te tłuste, dlatego najbardziej popularne są oczywiście: makrela, łosoś, flądra, ale kupić możemy także wędzone śledzie, dorsze, halibuty, tuńczyki, flądry, szproty, węgorze, jesiotry, karpie, liny, leszcze, okonie i pstrągi. Dietetyk radzi jednak, by przede wszystkim wybierać te, które które nie mają w sobie wielu drobnych, często niemal niewidocznych ości.

/ 5Jak wybrać dobrą wędzoną rybę?

Obraz
© Shutterstock.com

- Najlepiej, by ryba pochodziła ze sprawdzonego łowiska i została uwędzona tuż po odłowieniu. Jest to gwarancja, wspaniałego smaku, ale także zachowania maksimum wartości odżywczych rybiego mięsa - radzi Maja Lewandowska. Przy stoisku rybnym, warto zwrócić uwagę na bardzo istotne rzeczy, mianowicie:

  • Czy podczas wędzenia stosowano zasady Dobrej Praktyki Produkcji (GMP), która gwarantuje, że proces wędzenia przebiegał prawidłowo i nie doszło do wytworzenia się szkodliwych dla zdrowia substancji, np. WWA, czyli wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, groźnych substancji rakotwórczych.
  • Zwróć także uwagę na kolor oraz zapach wędzonej ryby - powinna ona charakteryzować się apetycznym wyglądem i przyjemnym aromatem.
  • Ważne są także warunki, w jakich ryby są przechowywane - powinny przebywać w temperaturze 2-10 stopni.
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności