Miód
Ten szlachetny, złocisty produkt to prawdziwa skarbnica dobroczynnych substancji. Od wieków ceniono jego właściwości zdrowotne i walory smakowe. Ze względu na działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, wykrztuśne i wzmacniające miód jest skuteczny w walce z przeziębieniem. Jednak w zależności od rodzaju, tego czy powstał z nektaru lub spadzi, różny jest jego wygląd oraz właściwości.
Jak się okazuje miód miodowi nierówny i w tym przypadku kolor może być dla nas cenną wskazówką. Najzdrowsze są bowiem miody ciemne np. spadziowy, gryczany, wrzosowy. Ciemny miód spadziowy to bogactwo minerałów: potasu, fosforu, wapnia i żelaza. Działa korzystnie na drogi oddechowe, układ krwionośny czy pokarmowy. Z kolei miód gryczany o barwie ciemnoherbacianej lub intensywnie brązowej zawiera dużo żelaza, magnezu, witaminy C, rutyny i białka. Ze względu na to jest zalecany osobom cierpiącym na anemię czy ogólne osłabienie organizmu.
Co jeść, żeby zajść w ciążę? Co jeść, żeby zajść w ciążę?