Czy ciemne zawsze jest lepsze?

None

Obraz

/ 12Kiedy kolor ma znaczenie?

Obraz
© archiwum

O wyższości razowego pieczywa nad lekkimi jak puch bułkami słyszał chyba każdy. Czy warto jednak zawsze sugerować się zasadą "ciemniejsze jest lepsze" w kulinarnych wyborach? Jak się okazuje, nie wszystko co ciemne, jest zdrowsze czy mniej kaloryczne. Które odpowiedniki są więc lepsze, a kiedy kolor zupełnie nie ma znaczenia?
Pieczywo
Jest podstawą codziennej diety. W postaci kanapek - na śniadanie i kolację, jako przekąska - w szkole czy pracy. Niestety dla większości walczących z nadwagą jest także przyczyną wyrzutów sumienia i symbolem dietetycznego grzechu. Zaznaczmy jednak, że mowa tu o najpopularniejszym w Polsce białym, pszennym pieczywie. Specjaliści zdrowego żywienia od lat zachęcają nas do zastąpienia białego chleba ciemnym, z mąki razowej pochodzącej z pełnego przemiału. Jest najzdrowszy, bo bogaty w błonnik i cenne minerały: fosfor, cynk, krzem, fluor, wapń, potas i witaminy z grupy B.

KŻ/mmch

Co jeść, żeby zajść w ciążę? Co jeść, żeby zajść w ciążę?

/ 12Uważaj na farbowane pieczywo

Obraz
© archiwum

Kolor pieczywa zależy oczywiście od rodzaju mąki, z której został wykonany. Najtańszy chleb pszenny produkowany jest z najmniej wartościowego typu mąki. W wyniku jej produkcji ziarna pszenicy zostają pozbawione swojej łupiny - zewnętrznej części, z której powstają otręby - i zarodków. A to właśnie w nich znajduje się najwięcej składników odżywczych! Ze zdrowotnego punktu widzenia pozbawia się więc tego, co najcenniejsze. Prawdziwe, ciemne pieczywo zawdzięcza swoją brunatno-szarą barwę mące, która powstała z przemiału pełnego ziarna. Ale tu uwaga, ciemny kolor nie oznacza od razu, że chleb powstał z pełnoziarnistej mąki. Często pszenne pieczywo jest po prostu "farbowane" karmelem.

Co jeść, żeby zajść w ciążę? Co jeść, żeby zajść w ciążę?

/ 12Cukier

Obraz
© archiwum

Najczęściej stosowanym w polskich domach cukrem jest cukier buraczany, czyli cukier biały. Ta odmiana to jednak zaledwie 30 proc. światowej produkcji. Dominujące 70 proc. stanowi produkcja cukru trzcinowego, który znany był już 3000 tys. lat p.n.e!

Główna różnica między cukrem białym a brązowym, to rośliny z których został wyprodukowany. Etapy produkcji i składniki cukru są podobne. Skąd więc brązowa barwa cukru trzcinowego? To skutek zabarwienia melasą, która jest produktem ubocznym produkcji cukru. W przypadku cukru białego ten ciemno-brązowy syrop powstały na etapie wirowania jest usuwany. Z kolei w produkcji cukru trzcinowego wcześniej oddzieloną melasę ponownie dodaje się do osuszonych kryształków cukru. Na tym kończą się różnice, bo gotowy produkt to identyczna sacharoza w białej lub brązowej postaci.

Co jeść, żeby zajść w ciążę? Co jeść, żeby zajść w ciążę?

/ 12Cukrowe kalorie

Obraz
© archiwum

Pod względem wartości odżywczych obydwa produkty wypadają podobnie. Niestety poza sacharozą w cukrze znajdują się znikome ilości minerałów. Kaloryczność tych produktów również jest porównywalna. W 100g cukru białego jest 396 kcal natomiast w przypadku trzcinowego ok.20 kcal mniej. Warto jednak pamiętać, że zazwyczaj kryształki cukru brązowego są mniejsze niż w przypadku jego białego odpowiednika. Co za tym idzie, łyżeczka brązowego cukru może być bardziej kaloryczna niż białego!

Co jeść, żeby zajść w ciążę? Co jeść, żeby zajść w ciążę?

/ 12Miód

Obraz
© archiwum

Ten szlachetny, złocisty produkt to prawdziwa skarbnica dobroczynnych substancji. Od wieków ceniono jego właściwości zdrowotne i walory smakowe. Ze względu na działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, wykrztuśne i wzmacniające miód jest skuteczny w walce z przeziębieniem. Jednak w zależności od rodzaju, tego czy powstał z nektaru lub spadzi, różny jest jego wygląd oraz właściwości.

Jak się okazuje miód miodowi nierówny i w tym przypadku kolor może być dla nas cenną wskazówką. Najzdrowsze są bowiem miody ciemne np. spadziowy, gryczany, wrzosowy. Ciemny miód spadziowy to bogactwo minerałów: potasu, fosforu, wapnia i żelaza. Działa korzystnie na drogi oddechowe, układ krwionośny czy pokarmowy. Z kolei miód gryczany o barwie ciemnoherbacianej lub intensywnie brązowej zawiera dużo żelaza, magnezu, witaminy C, rutyny i białka. Ze względu na to jest zalecany osobom cierpiącym na anemię czy ogólne osłabienie organizmu.

Co jeść, żeby zajść w ciążę? Co jeść, żeby zajść w ciążę?

/ 12Jasne też dobre

Obraz
© archiwum

Choć ciemne miody przewyższają swoich jasnych odpowiedników pod względem składników mineralnych i witamin, nie oznacza to, że miody jasne nie działają korzystnie na nasz organizm. Każdy prawdziwy - czyli naturalny - miód ma właściwości zdrowotne, a jego wybór powinniśmy dopasować przede wszystkim do potrzeb naszego organizmu i dolegliwości.

Co jeść, żeby zajść w ciążę? Co jeść, żeby zajść w ciążę?

/ 12Piwo

Obraz
© archiwum

Ten złocisty trunek spożywany w rozsądnych ilościach korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Liczne badania potwierdziły, że piwo pozytywnie działa np. na układ krwionośny i moczowy, obniżając ryzyko zawału serca czy wspomagając filtrację nerek. Piwo zawiera też sporo substancji odżywczych takich jak błonnik, witaminy i minerały. Choć nie zachęcamy, aby to właśnie ono było ich głównym źródłem w diecie, to niepodważalna jest zawartość witamin: A, D, B, E i H, a także potasu, fosforu, magnezu, wapnia i sodu w tym napoju.

Co jeść, żeby zajść w ciążę? Co jeść, żeby zajść w ciążę?

/ 12Na zdrowie?

Obraz
© archiwum

Jeśli jednak poza samą przyjemnością spożywania piwa, zależy ci na jego prozdrowotnym działaniu powinieneś je dobrać do swoich potrzeb. Jak się bowiem okazuje, piwo jasne i ciemne mają różne właściwości. Dla przykładu jasne piwa jęczmienne są najlepszym źródłem krzemu, który zapobiega osteoporozie. Z kolei ciemne piwo zawiera więcej wolnego żelaza oraz przeciwutleniaczy niż piwo jasne. Dodatkowo ciemne piwo działa relaksująco i ułatwia zasypianie. Jeśli więc miewasz problemy z zasypianiem i cierpisz na niedobór żelaza powinieneś częściej sięgać po piwo ciemne. Z kolei dla wszystkich dbających o swoje kości zalecamy piwo jasne.

Co jeść, żeby zajść w ciążę? Co jeść, żeby zajść w ciążę?

/ 12Ryż

Obraz
© archiwum

Niezastąpiony dodatek do licznych potraw, zwłaszcza w kuchni chińskiej, ale nie tylko. Bez niego nie ma włoskiego risotto, hiszpańskiej paelli czy polskich gołąbków. Choć do wyboru mamy liczne gatunki, ale do zadań specjalnych warto spróbować ryżu brązowego. To on powinien zdetronizować dominujący w naszej kuchni ryż biały.

Bogactwo błonnika i białka to główny powód, dla którego osoby dbające o zbilansowaną dietę, go wybierają. Dzięki pozostawieniu zewnętrznej warstwy ziarna- łupiny- brązowy ryż zawiera więcej błonnika niż ryż biały. Dodatkowo, ma większą zawartość białka.

Co jeść, żeby zajść w ciążę? Co jeść, żeby zajść w ciążę?

10 / 12Ciemny bardziej sycący

Obraz
© archiwum

Ryż biały poddany procesowi oczyszczania i polerowania zostaje pozbawiony znacznej ilości substancji odżywczych. Brązowy, z którego usuwane są jedynie plewy, zawiera wszystko to, co w mniejszym stopniu zostaje po obróbce w ryżu białym, czyli witaminy B1, B2, PP, a także żelazo i wapń. Tym, którzy skrupulatnie liczą kalorie w swojej diecie, warto przypomnieć, że ryż brązowy jest bardziej odżywczy niż ryż biały, posiada bowiem wolno rozkładające się węglowodany. Ma też większą zawartość tłuszczu. Wadą ryżu brązowego jest też dłuższy czas gotowania. Mając jednak na uwadze bogactwo witamin i mikroelementów zawartych w brunatnych ziarenkach, ciemny ryż jest po prostu zdrowszy.

Co jeść, żeby zajść w ciążę? Co jeść, żeby zajść w ciążę?

11 / 12Winogrona

Obraz
© archiwum

Bez względu na to czy wolisz jasne czy ciemne, te okrągłe owoce są słodkie, soczyste i bardzo smaczne. Jednak ich pozytywne właściwości nie kończą się na smaku. Poza przyjemnością jedzenia, winogrona dostarczają naszemu organizmowi wiele cennych substancji. Należą do nich witaminy: A, C i B oraz mikroelementy: potas, fosfor, wapń, magnez, cynk, miedź, bor. Dzięki temu można powiedzieć, że winogrona są po prostu dobre na wszystko! Korzystnie działają na układ krwionośny - obniżają wysokość ciśnienia tętniczego, pokarmowy - pobudzają perystaltykę jelit, układ nerwowy - odżywiają nasz mózg, ułatwiają koncentrację i sprawność myślenia.

Co jeść, żeby zajść w ciążę? Co jeść, żeby zajść w ciążę?

12 / 12Przeciwutleniacze w ciemnej skórce

Obraz
© archiwum

Co istotne, winogrona są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Warto jednak dodać, że pod tym względem ciemne winogrona, przewyższają te jasne. W ich ciemnej skórce znajduje się bowiem więcej antocyjanów, naturalnych barwników, które należą do grupy flawonoidów. Te ostatnie to wspomniane przeciwutleniacze, które korzystnie chronią komórki naszego organizmu przed wolnymi rodnikami oraz rozwojem chorób nowotworowych.

KŻ/mmch

Co jeść, żeby zajść w ciążę? Co jeść, żeby zajść w ciążę?

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja