Czy ciemne zawsze jest lepsze?
Kiedy kolor ma znaczenie?
None
O wyższości razowego pieczywa nad lekkimi jak puch bułkami słyszał chyba każdy. Czy warto jednak zawsze sugerować się zasadą "ciemniejsze jest lepsze" w kulinarnych wyborach? Jak się okazuje, nie wszystko co ciemne, jest zdrowsze czy mniej kaloryczne. Które odpowiedniki są więc lepsze, a kiedy kolor zupełnie nie ma znaczenia?
Pieczywo
Jest podstawą codziennej diety. W postaci kanapek - na śniadanie i kolację, jako przekąska - w szkole czy pracy. Niestety dla większości walczących z nadwagą jest także przyczyną wyrzutów sumienia i symbolem dietetycznego grzechu. Zaznaczmy jednak, że mowa tu o najpopularniejszym w Polsce białym, pszennym pieczywie. Specjaliści zdrowego żywienia od lat zachęcają nas do zastąpienia białego chleba ciemnym, z mąki razowej pochodzącej z pełnego przemiału. Jest najzdrowszy, bo bogaty w błonnik i cenne minerały: fosfor, cynk, krzem, fluor, wapń, potas i witaminy z grupy B.
KŻ/mmch
Co jeść, żeby zajść w ciążę? Co jeść, żeby zajść w ciążę?