Cukier
Najczęściej stosowanym w polskich domach cukrem jest cukier buraczany, czyli cukier biały. Ta odmiana to jednak zaledwie 30 proc. światowej produkcji. Dominujące 70 proc. stanowi produkcja cukru trzcinowego, który znany był już 3000 tys. lat p.n.e!
Główna różnica między cukrem białym a brązowym, to rośliny z których został wyprodukowany. Etapy produkcji i składniki cukru są podobne. Skąd więc brązowa barwa cukru trzcinowego? To skutek zabarwienia melasą, która jest produktem ubocznym produkcji cukru. W przypadku cukru białego ten ciemno-brązowy syrop powstały na etapie wirowania jest usuwany. Z kolei w produkcji cukru trzcinowego wcześniej oddzieloną melasę ponownie dodaje się do osuszonych kryształków cukru. Na tym kończą się różnice, bo gotowy produkt to identyczna sacharoza w białej lub brązowej postaci.
Co jeść, żeby zajść w ciążę? Co jeść, żeby zajść w ciążę?