Czekoladowe muffiny a la lava cake
Pełne gorącej czekolady.
Odrobina słodkości rozjaśni nawet najbardziej pochmurny dzień. E.Wedel poleca czekoladowe muffinki, z których po ugryzieniu wypłynie pyszna gorąca czekolada.
Składniki:
100 g czekolady gorzkiej E.WEDEL
25 g czekolady białej karmelowej E.WEDEL
50 g masła + łyżka do posmarowania foremek
2 jaja
4 łyżki cukru
Szczypta soli
Łyżka mąki + druga do posypania foremek
Foremki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W tym czasie łamiemy czekoladę, dodajemy masło i rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. W drugiej misce mieszamy jaja z mąką i cukrem. Dodajemy masę czekoladową. Całość wlewamy do foremek i pieczemy 8 minut. Dekorujemy.