Cukry i kwasy
Cześć produktów spożywczych - zwłaszcza słodyczy - kolorowanych jest naturalnymi barwnikami spożywczymi. Przy innych stosowane są sztuczne. O ile naturalne nie są szkodliwe dla szkliwa, o tyle sztuczne to czysta chemia, a ta ma na zęby negatywny wpływ. Niestety nie znaczy to wcale, że barwniki naturalne są dla nas w pełni bezpieczne.
- Jeżeli dany barwnik oparty jest na cukrach lub kwasach, może powodować problemy - tłumaczy Ewa Kierejsza. - W przypadku kwasu mamy do czynienia z mechanicznym uszkodzeniem ciągłości szkliwa. Powierzchnia zęba staje się porowata i bardziej przepuszczalna. Oznacza to, że znacznie szybciej będzie się tworzyła płytka nazębna, a żerujące w niej bakterie - powodujące próchnicę - mają znacznie ułatwione zadanie. Podobny efekt uzyskamy, spożywając produkty z barwnikami na bazie cukru. Dzięki niemu barwnik łatwo przylega do zęba i na jego powierzchni tworzy się płytka i to płytka z cukru, na której doskonale mnożą się bakterie. Jeśli mówimy o słodyczach, to nawet gdy barwnik nie zawiera cukru, obecny jest on w samych słodyczach, a więc sytuacja się powtarza. Dlatego jeśli od czasu do czasu sięgamy po takie łakocie, to po ich spożyciu powinniśmy jak najszybciej i bardzo dokładnie umyć zęby - dodaje stomatolog.
AD/mmch
Jak się pozbyć oponki z brzucha? Jak się pozbyć oponki z brzucha?