Nie tylko smaczne
Węgierki warto jeść nie tylko dla ich smaku i uniwersalności wykorzystania. To także źródło wielu cennych substancji odżywczych. Jak wszystkie fioletowe owoce i warzywa, śliwki to doskonałe źródło przeciwutleniaczy. - W węgierkach są to polifenole, które pomagają chronić układ krążenia i zapobiegają poważnym chorobom, np. miażdżycy. Polifenole i witaminy obecne w śliwkach walcząc z wolnymi rodnikami spowalniają także starzenie - tłumaczy Agata Lewandowska, specjalista ds. żywienia człowieka z poradni Dietosfera.
Do najbardziej znanych zalet śliwki należy jej wpływ na układ trawienia. - Węgierka dostarcza sporo błonnika. Pektyny, które wchodzą w jego skład, przeciwdziałają zaparciom, a także pomagają jelitom usuwać szkodliwe substancje przyjęte z pożywieniem - tłumaczy dietetyczka. - Dodatkowo śliwki nie są wysokokaloryczne. W 100 gramach węgierek mamy około 45 kcal, których większość pochodzi z węglowodanów.