Czas na węgierkę, czyli sezon na najpopularniejszą polską śliwkę

None

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 7Fioletowy rarytas

Obraz
© Fotolia

Na cieście, w knedlach, w kompocie... fioletowa śliwka gości na naszych stołach pod różnymi postaciami. Kochamy ją za wspaniały smak, szybką obróbkę i możliwość wykorzystania w kuchni na wiele sposobów. To jedna z najstarszych odmian śliwy. Do Polski trafiła dopiero w XVII wieku z Węgier, jednak dziś uważana jest za najbardziej "polską" śliwkę. Jest podstawowym składnikiem, jednego z naszych zarejestrowanych produktów regionalnych - "Śliwowicy Łąckiej". Napoje alkoholowe z węgierki popularne są jednak nie tylko w Polsce. Słyną z nich przede wszystkim kraje bałkańskie. Jednak śliwka ma znacznie więcej zastosowań, o czym dawniej panie domu nigdy nie zapominały. Oto zalety jedzenia tych produktów i proste przepisy na klasyki z węgierką w roli głównej.

/ 7Nie tylko smaczne

Obraz
© 123RF.COM

Węgierki warto jeść nie tylko dla ich smaku i uniwersalności wykorzystania. To także źródło wielu cennych substancji odżywczych. Jak wszystkie fioletowe owoce i warzywa, śliwki to doskonałe źródło przeciwutleniaczy. - W węgierkach są to polifenole, które pomagają chronić układ krążenia i zapobiegają poważnym chorobom, np. miażdżycy. Polifenole i witaminy obecne w śliwkach walcząc z wolnymi rodnikami spowalniają także starzenie - tłumaczy Agata Lewandowska, specjalista ds. żywienia człowieka z poradni Dietosfera.

Do najbardziej znanych zalet śliwki należy jej wpływ na układ trawienia. - Węgierka dostarcza sporo błonnika. Pektyny, które wchodzą w jego skład, przeciwdziałają zaparciom, a także pomagają jelitom usuwać szkodliwe substancje przyjęte z pożywieniem - tłumaczy dietetyczka. - Dodatkowo śliwki nie są wysokokaloryczne. W 100 gramach węgierek mamy około 45 kcal, których większość pochodzi z węglowodanów.

/ 7Nie dla wszystkich

Obraz
© Fotolia

Choć śliwki są cennym produktem spożywczym, nie wszyscy dobrze je tolerują.
- U niektórych osób wywołują wzdęcia i gazy, zwłaszcza jedzone w nadmiarze. Dlatego zawsze powinniśmy zachowywać umiar w ich spożywaniu - zastrzega Agata Lewandowska. - Unikać śliwek, albo bardzo mocno ograniczać ich ilość w diecie, powinny osoby cierpiące na niektóre choroby układu pokarmowego, gdyż owoce te mogą zaostrzać ich objawy - dodaje dietetyczka.

/ 7Mrożone, suszone, w słoikach...

Obraz
© Fotolia

Śliwki doskonale nadają się do długotrwałego przechowywania. - Idealnym sposobem zachowywania ich smaku i właściwości na zimę, jest mrożenie owoców. Niektórzy samodzielnie też suszą śliwki. W tej wersji mogą one służyć ze przekąskę lub dodatek do świątecznego kompotu - mówi Agata Lewandowska. - Jeśli nie zniechęca nas większa kaloryczność owoców, możemy też zrobić z nich powidła lub wekować je w syropie - dodaje ekspertka. Jeśli chcemy cieszyć się smakiem śliwek nie tylko latem, powinniśmy już teraz zadbać o to, by zachować je na zimę.
Węgierka dobrze się czuje w towarzystwie mięs, może też być dodatkiem do sosu, a nawet zupy. Oto kilka propozycji, jak użyć śliwek w kuchni.

/ 7Smak dzieciństwa - powidła śliwkowe

Obraz
© 123RF.COM

Wyjadane palcem prosto ze słoika, serwowane na naleśnikach, plackach, ciastach lub kanapkach - powidła ze śliwek były osłodą dzieciństwa wielu pokoleń polskich dzieci. Rozchodzący się po kuchni zapach smażonych węgierek kojarzył się z beztroskim czasem i końcem lata. Sekretem domowych powideł był czas. Mamy lub babcie smażąc śliwki nigdy się nie spieszyły. Wybierały owoce bardzo dojrzałe, nawet pęknięte, bo te są najsłodsze, i smażyły je przez wiele godzin. To pracochłonne danie nie wymaga wielu dodatków. Obowiązkowy jest cukier, którego ilość zależy od słodyczy samych owoców, a także tego, jaki smak chcemy uzyskać na końcu. Niektóre przepisy zalecają też użycie odrobiny octu, który chroni przed przywieraniem śliwek do patelni. Ten podstawowy przepis ma też liczne wariacje. W zależności od smakowych gustów, niektórzy proponują dodawanie przypraw np. kardamonu, cynamonu czy imbiru, a także innych owoców np. pomarańczy czy gruszek. Bez względu na to, jaki przepis zastosujemy, jeśli nie będziemy się spieszyć przy smażeniu, a ostygnięte powidła włożymy do słoiczków i spasteryzujemy, słodyczą lata będziemy mogli cieszyć się także w chłodne jesienne dni.

/ 7Ciasto i kompot - deser doskonały

Obraz
© 123RF.COM

Węgierka najlepiej czuje się w prostych daniach. Świadczą o tym nie tylko powidła. Także jedno z najwspanialszych ciast na świecie - ciasto ze śliwkami. Pyszny drożdżowy wypiek, na górze owoce i kruszonka. Nikt nie oprze się jego zapachowi i wspaniałemu smakowi. Woda, cukier i węgierki - to wszystko czego nam potrzeba by zrobić śliwkowy kompot. W wersji świątecznej napój ten powstaje z suszonych owoców, całoroczny napój, który zachowamy w słoikach, przygotowujemy ze świeżych owoców. Zadanie jest bardzo proste. Umytymi owocami wypełniamy słoiki (do około 2/3 wysokości) i zalewamy syropem, ugotowanym z wody i cukru. Następnie pasteryzujemy.

/ 7Knedle ze śliwkami

Obraz
© Fotolia

Kwintesencją śliwkowych obiadów - kochanych przede wszystkim przez dzieci, są knedle ze śliwkami. Oprószone cukrem i koniecznie pozbawione pestek owoce, ukryte w miękkiej, ugotowanej klusce, można podać na wiele sposobów. Jedni serwują je polane słodką śmietaną i przyprawami np. cynamonem, inni wolą zasmażkę z dodatkiem cukru, a jeszcze inni masło lub cukier puder. Bez względu na dodatki, to śliwka gra tu rolę główną i ona decyduje o niesamowitości tego słodkiego dania.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości