Jak wybrać dobrą kukurydzę?
Świeżą kukurydzę poznasz po tym, że jej kolba pokryta jest zielonymi liśćmi, a jej długie "włosy" sprawiają wrażenie wilgotnych. Dobre kolby są gładkie, a ich ziarna ściśle przylegają do siebie. Nie kupuj kukurydzy, której kolby pokryte są żółtymi liśćmi, gdyż świadczy to o tym, że są już stare. W Lidlu kupimy już świeżą kukurydzę (8,99 zł za 2 sztuki). Przed ugotowaniem kukurydzy warto włożyć ją na godzinę do zimnej wody, a następnie gotować przez 10–15 min, a do wody dodać cukier (nie sól!). Drugim sposobem na przygotowanie kukurydzy jest ugotowanie jej w mieszance wody i mleka w proporcjach pół na pół. Jak oddzielić ziarna kukurydzy od kolby? Oprzyj kolbę na desce do krojenia i pionowo od góry do dołu odcinaj ziarna, przesuwając ostrzem noża jak najbliżej twardego środka kolby. Następnie, gdy wszystkie ziarna są już odkrojone, tępą stroną noża przesuń z góry na dół kolby.