Czas na kukurydzę

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Królowa meksykańskiej kuchni

Obraz
© Shutterstock.com

Kukurydza kojarzy się nam głównie z kuchnią meksykańską. W Polsce powszechnie znana i uprawiana jest jej żółta odmiana, ale istnieją jeszcze trzy – biała, czerwona i niebieska. Obok pszenicy i ryżu jest najpopularniejszą rośliną uprawną świata. Nic dziwnego, gdyż to cenne źródło witamin i składników mineralnych, a także kwasów omega-3. Spożywamy ją głównie pod postacią płatków, kasz i mąki kukurydzianej lub ugotowanych kolb jako dodatek do dań głównych, ale na naszych stołach wciąż walczy o pozycję z grochem i fasolą.

/ 6Co się kryje w tych ziarenkach?

Obraz
© 123RF.COM

Kukurydza obfituje w składniki odżywcze (skrobię, błonnik, białko), witamin (D, E, K oraz witaminy z grupy B) i minerałów (potas, sód, wapń, magnez, żelazo, miedź, fosfor, cynk i jod). Dodatkowo jest silnym antyoksydantem. Selen w połączeniu z witaminą E oraz beta-karotenem wspomagają organizm, usuwając z niego nadmiar wolnych rodników, co zwiększa odporność i młodość naszego ciała. Zawarte w kukurydzy białko obfituje w aminokwasy, które są odpowiedzialne za zaopatrzenie organizmu w witaminę PP, której niedobór powoduje awitaminozę. Powstała z kukurydzy mąka nie zawiera glutenu, dlatego osoby będące na diecie bezglutenowej mogą nią zastąpić inne, niebezpieczne dla nich produkty mączne.

/ 6Jak wybrać dobrą kukurydzę?

Obraz
© Fotolia

Świeżą kukurydzę poznasz po tym, że jej kolba pokryta jest zielonymi liśćmi, a jej długie "włosy" sprawiają wrażenie wilgotnych. Dobre kolby są gładkie, a ich ziarna ściśle przylegają do siebie. Nie kupuj kukurydzy, której kolby pokryte są żółtymi liśćmi, gdyż świadczy to o tym, że są już stare. W Lidlu kupimy już świeżą kukurydzę (8,99 zł za 2 sztuki). Przed ugotowaniem kukurydzy warto włożyć ją na godzinę do zimnej wody, a następnie gotować przez 10–15 min, a do wody dodać cukier (nie sól!). Drugim sposobem na przygotowanie kukurydzy jest ugotowanie jej w mieszance wody i mleka w proporcjach pół na pół. Jak oddzielić ziarna kukurydzy od kolby? Oprzyj kolbę na desce do krojenia i pionowo od góry do dołu odcinaj ziarna, przesuwając ostrzem noża jak najbliżej twardego środka kolby. Następnie, gdy wszystkie ziarna są już odkrojone, tępą stroną noża przesuń z góry na dół kolby.

/ 6Kukurydza z grilla

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 kolby kukurydzy, pół kostki masła, pęczek pietruszki, 1 limonka, 1 ząbek czosnku, szczypta ostrej papryki, sól pieprz.
Przygotowanie: zagotuj wodę w garnku. Włóż kukurydzę i gotuj około 15 minut. Z limonki zetrzyj skórkę. Wyciśnij sok i razem z pozostałymi składnikami przełóż do blendera. Zmiksuj. Natrzyj ugotowaną kukurydzę masłem, ułóż na ruszcie. Grilluj około 12-15 minut, odwracając kolby kukurydzy, by przyrumieniły się z każdej strony. Polej pietruszkowym sosem.

/ 6Kremowa zupa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3 duże kolby kukurydzy, 2 łyżki masła klarowanego, łyżka świeżo startego imbiru, 2 ząbki czosnku (starte drobno), łyżka kurkumy w proszku, łyżka ostrej papryki w proszku, 1 litr bulionu, puszka mleka kokosowego.
Przygotowanie: obierz kukurydzę z liści, opłucz ją i obierz z ziarenek. W garnku z grubym dnem podgrzej masło i dodaj starty imbir oraz czosnek. Smaż, co chwilę mieszając, aż składniki nie zaczną się rumienić. Teraz dodaj ziarna kukurydzy i smaż do chwili uzyskania złocistego koloru ziarenek. Dodaj kurkumę, ostrą paprykę w proszku i wymieszaj. Do mieszanki wlej bulion i szybko zagotuj. Dopraw solą i gotuj jeszcze przez 5 minut. Teraz dolej puszkę mleka kokosowego i ponownie zagotuj całość. Gotuj do chwili aż kukurydza będzie miękka. Kiedy zupa będzie gotowa, przelej ją do miski i zmiksuj na gładki krem. Teraz przelej ją z powrotem do garnka przy pomocy sitka. Zupę mieszaj łyżką i przecieraj przez sito, by zostały na nim łuski kukurydzy. Przed podaniem podgrzej zupę.

/ 6Meksykańska sałatka

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 kolby kukurydzy, 2 czerwone, 4 pomidory malinowe, awokado, czerwona cebula, 1 papryczka chili, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z limonki, pęczek kolendry, pół łyżeczki brązowego cukru, sól.
Przygotowanie: kukurydzę ugotuj, zetnij ziarna z kolby i wrzuć do miski. Paprykę, cebulę i chili posiekaj drobno. Pomidory i awokado obierz, wypestkuj i pokrój w kostkę. Wymieszaj oliwę z sokiem z limonki, cukrem i solą. Składniki sałatki wymieszaj, polej winegretem i posyp posiekaną kolendrą.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość