Czas na kukurydzę

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Królowa meksykańskiej kuchni

Obraz
© Shutterstock.com

Kukurydza kojarzy się nam głównie z kuchnią meksykańską. W Polsce powszechnie znana i uprawiana jest jej żółta odmiana, ale istnieją jeszcze trzy – biała, czerwona i niebieska. Obok pszenicy i ryżu jest najpopularniejszą rośliną uprawną świata. Nic dziwnego, gdyż to cenne źródło witamin i składników mineralnych, a także kwasów omega-3. Spożywamy ją głównie pod postacią płatków, kasz i mąki kukurydzianej lub ugotowanych kolb jako dodatek do dań głównych, ale na naszych stołach wciąż walczy o pozycję z grochem i fasolą.

/ 6Co się kryje w tych ziarenkach?

Obraz
© 123RF.COM

Kukurydza obfituje w składniki odżywcze (skrobię, błonnik, białko), witamin (D, E, K oraz witaminy z grupy B) i minerałów (potas, sód, wapń, magnez, żelazo, miedź, fosfor, cynk i jod). Dodatkowo jest silnym antyoksydantem. Selen w połączeniu z witaminą E oraz beta-karotenem wspomagają organizm, usuwając z niego nadmiar wolnych rodników, co zwiększa odporność i młodość naszego ciała. Zawarte w kukurydzy białko obfituje w aminokwasy, które są odpowiedzialne za zaopatrzenie organizmu w witaminę PP, której niedobór powoduje awitaminozę. Powstała z kukurydzy mąka nie zawiera glutenu, dlatego osoby będące na diecie bezglutenowej mogą nią zastąpić inne, niebezpieczne dla nich produkty mączne.

/ 6Jak wybrać dobrą kukurydzę?

Obraz
© Fotolia

Świeżą kukurydzę poznasz po tym, że jej kolba pokryta jest zielonymi liśćmi, a jej długie "włosy" sprawiają wrażenie wilgotnych. Dobre kolby są gładkie, a ich ziarna ściśle przylegają do siebie. Nie kupuj kukurydzy, której kolby pokryte są żółtymi liśćmi, gdyż świadczy to o tym, że są już stare. W Lidlu kupimy już świeżą kukurydzę (8,99 zł za 2 sztuki). Przed ugotowaniem kukurydzy warto włożyć ją na godzinę do zimnej wody, a następnie gotować przez 10–15 min, a do wody dodać cukier (nie sól!). Drugim sposobem na przygotowanie kukurydzy jest ugotowanie jej w mieszance wody i mleka w proporcjach pół na pół. Jak oddzielić ziarna kukurydzy od kolby? Oprzyj kolbę na desce do krojenia i pionowo od góry do dołu odcinaj ziarna, przesuwając ostrzem noża jak najbliżej twardego środka kolby. Następnie, gdy wszystkie ziarna są już odkrojone, tępą stroną noża przesuń z góry na dół kolby.

/ 6Kukurydza z grilla

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 kolby kukurydzy, pół kostki masła, pęczek pietruszki, 1 limonka, 1 ząbek czosnku, szczypta ostrej papryki, sól pieprz.
Przygotowanie: zagotuj wodę w garnku. Włóż kukurydzę i gotuj około 15 minut. Z limonki zetrzyj skórkę. Wyciśnij sok i razem z pozostałymi składnikami przełóż do blendera. Zmiksuj. Natrzyj ugotowaną kukurydzę masłem, ułóż na ruszcie. Grilluj około 12-15 minut, odwracając kolby kukurydzy, by przyrumieniły się z każdej strony. Polej pietruszkowym sosem.

/ 6Kremowa zupa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3 duże kolby kukurydzy, 2 łyżki masła klarowanego, łyżka świeżo startego imbiru, 2 ząbki czosnku (starte drobno), łyżka kurkumy w proszku, łyżka ostrej papryki w proszku, 1 litr bulionu, puszka mleka kokosowego.
Przygotowanie: obierz kukurydzę z liści, opłucz ją i obierz z ziarenek. W garnku z grubym dnem podgrzej masło i dodaj starty imbir oraz czosnek. Smaż, co chwilę mieszając, aż składniki nie zaczną się rumienić. Teraz dodaj ziarna kukurydzy i smaż do chwili uzyskania złocistego koloru ziarenek. Dodaj kurkumę, ostrą paprykę w proszku i wymieszaj. Do mieszanki wlej bulion i szybko zagotuj. Dopraw solą i gotuj jeszcze przez 5 minut. Teraz dolej puszkę mleka kokosowego i ponownie zagotuj całość. Gotuj do chwili aż kukurydza będzie miękka. Kiedy zupa będzie gotowa, przelej ją do miski i zmiksuj na gładki krem. Teraz przelej ją z powrotem do garnka przy pomocy sitka. Zupę mieszaj łyżką i przecieraj przez sito, by zostały na nim łuski kukurydzy. Przed podaniem podgrzej zupę.

/ 6Meksykańska sałatka

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 kolby kukurydzy, 2 czerwone, 4 pomidory malinowe, awokado, czerwona cebula, 1 papryczka chili, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z limonki, pęczek kolendry, pół łyżeczki brązowego cukru, sól.
Przygotowanie: kukurydzę ugotuj, zetnij ziarna z kolby i wrzuć do miski. Paprykę, cebulę i chili posiekaj drobno. Pomidory i awokado obierz, wypestkuj i pokrój w kostkę. Wymieszaj oliwę z sokiem z limonki, cukrem i solą. Składniki sałatki wymieszaj, polej winegretem i posyp posiekaną kolendrą.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce