Królowa meksykańskiej kuchni
Kukurydza kojarzy się nam głównie z kuchnią meksykańską. W Polsce powszechnie znana i uprawiana jest jej żółta odmiana, ale istnieją jeszcze trzy – biała, czerwona i niebieska. Obok pszenicy i ryżu jest najpopularniejszą rośliną uprawną świata. Nic dziwnego, gdyż to cenne źródło witamin i składników mineralnych, a także kwasów omega-3. Spożywamy ją głównie pod postacią płatków, kasz i mąki kukurydzianej lub ugotowanych kolb jako dodatek do dań głównych, ale na naszych stołach wciąż walczy o pozycję z grochem i fasolą.
Co się kryje w tych ziarenkach?
Kukurydza obfituje w składniki odżywcze (skrobię, błonnik, białko), witamin (D, E, K oraz witaminy z grupy B) i minerałów (potas, sód, wapń, magnez, żelazo, miedź, fosfor, cynk i jod). Dodatkowo jest silnym antyoksydantem. Selen w połączeniu z witaminą E oraz beta-karotenem wspomagają organizm, usuwając z niego nadmiar wolnych rodników, co zwiększa odporność i młodość naszego ciała. Zawarte w kukurydzy białko obfituje w aminokwasy, które są odpowiedzialne za zaopatrzenie organizmu w witaminę PP, której niedobór powoduje awitaminozę. Powstała z kukurydzy mąka nie zawiera glutenu, dlatego osoby będące na diecie bezglutenowej mogą nią zastąpić inne, niebezpieczne dla nich produkty mączne.
Jak wybrać dobrą kukurydzę?
Świeżą kukurydzę poznasz po tym, że jej kolba pokryta jest zielonymi liśćmi, a jej długie "włosy" sprawiają wrażenie wilgotnych. Dobre kolby są gładkie, a ich ziarna ściśle przylegają do siebie. Nie kupuj kukurydzy, której kolby pokryte są żółtymi liśćmi, gdyż świadczy to o tym, że są już stare. W Lidlu kupimy już świeżą kukurydzę (8,99 zł za 2 sztuki). Przed ugotowaniem kukurydzy warto włożyć ją na godzinę do zimnej wody, a następnie gotować przez 10–15 min, a do wody dodać cukier (nie sól!). Drugim sposobem na przygotowanie kukurydzy jest ugotowanie jej w mieszance wody i mleka w proporcjach pół na pół. Jak oddzielić ziarna kukurydzy od kolby? Oprzyj kolbę na desce do krojenia i pionowo od góry do dołu odcinaj ziarna, przesuwając ostrzem noża jak najbliżej twardego środka kolby. Następnie, gdy wszystkie ziarna są już odkrojone, tępą stroną noża przesuń z góry na dół kolby.
Kukurydza z grilla
Składniki: 4 kolby kukurydzy, pół kostki masła, pęczek pietruszki, 1 limonka, 1 ząbek czosnku, szczypta ostrej papryki, sól pieprz.
Przygotowanie: zagotuj wodę w garnku. Włóż kukurydzę i gotuj około 15 minut. Z limonki zetrzyj skórkę. Wyciśnij sok i razem z pozostałymi składnikami przełóż do blendera. Zmiksuj. Natrzyj ugotowaną kukurydzę masłem, ułóż na ruszcie. Grilluj około 12-15 minut, odwracając kolby kukurydzy, by przyrumieniły się z każdej strony. Polej pietruszkowym sosem.
Kremowa zupa
Składniki: 3 duże kolby kukurydzy, 2 łyżki masła klarowanego, łyżka świeżo startego imbiru, 2 ząbki czosnku (starte drobno), łyżka kurkumy w proszku, łyżka ostrej papryki w proszku, 1 litr bulionu, puszka mleka kokosowego.
Przygotowanie: obierz kukurydzę z liści, opłucz ją i obierz z ziarenek. W garnku z grubym dnem podgrzej masło i dodaj starty imbir oraz czosnek. Smaż, co chwilę mieszając, aż składniki nie zaczną się rumienić. Teraz dodaj ziarna kukurydzy i smaż do chwili uzyskania złocistego koloru ziarenek. Dodaj kurkumę, ostrą paprykę w proszku i wymieszaj. Do mieszanki wlej bulion i szybko zagotuj. Dopraw solą i gotuj jeszcze przez 5 minut. Teraz dolej puszkę mleka kokosowego i ponownie zagotuj całość. Gotuj do chwili aż kukurydza będzie miękka. Kiedy zupa będzie gotowa, przelej ją do miski i zmiksuj na gładki krem. Teraz przelej ją z powrotem do garnka przy pomocy sitka. Zupę mieszaj łyżką i przecieraj przez sito, by zostały na nim łuski kukurydzy. Przed podaniem podgrzej zupę.
Meksykańska sałatka
Składniki: 2 kolby kukurydzy, 2 czerwone, 4 pomidory malinowe, awokado, czerwona cebula, 1 papryczka chili, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z limonki, pęczek kolendry, pół łyżeczki brązowego cukru, sól.
Przygotowanie: kukurydzę ugotuj, zetnij ziarna z kolby i wrzuć do miski. Paprykę, cebulę i chili posiekaj drobno. Pomidory i awokado obierz, wypestkuj i pokrój w kostkę. Wymieszaj oliwę z sokiem z limonki, cukrem i solą. Składniki sałatki wymieszaj, polej winegretem i posyp posiekaną kolendrą.