Wino z czarnego bzu
To wyższa szkoła jazdy. W garnku gotujemy wodę z cukrem (na 1,5 l owoców przygotowujemy syrop z 3,5 l wody i 1 kg cukru). Po przestudzeniu syropu wsypujemy do niego owoce bzu. Całość podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy. Po kolejnym wystudzeniu dodajemy tzw. matkę drożdżową. Przygotowujemy ją następująco: do półlitrowego słoika wlewamy sok z czarnego bzu i dwie łyżki cukru. Następnie dodajemy drożdże winiarskie i taki zestaw odstawiamy w ciepłe miejsce na trzy dni (by drożdże się rozmnożyły). Po dodaniu "matki" do syropu z owocami przelewamy całość do balonu, który zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Po 2 tygodniach kończy się burzliwa fermentacja, a w ciągu następnych dwóch miesięcy wino po przefiltrowaniu zlewamy do butelek.
Najcenniejsze czerwone warzywa i owoce