Ciasto cytrynowe
Składniki: 200 g miękkiego masła, skórka otarta z 1 cytryny, 3 łyżki domowego cukru waniliowego, 2 łyżeczki kardamonu, 3 jajka, 20 g wiórków kokosowych, 20 g zmielonych migdałów, 2 łyżki soku z cytryny, 300 g mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 150 g jogurtu naturalnego.
Przygotowanie: masło połączyć z cukrem waniliowym. Miksując, dodawać jajka, a następnie do gładkiej masy wsypać wiórki kokosowe, migdały i wlać sok z cytryny. Ponownie wymieszać i wsypać mąkę, proszek, kardamon i sodę. Na koniec dodać jogurt i jeszcze raz wymieszać. Formę do keksówki natłuścić, wlać masę do 3/4 wysokości. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni C. Przestudzić na kratce, udekorować lukrem lub cukrem pudrem.