Cytryny na słodko, kiszone i marynowane
Zazwyczaj jej zastosowanie kończy się na wyciśnięciu soku do herbaty albo dodaniu plasterków do pieczonego łososia. Cytrus ten daje jednak dużo więcej możliwości. Można przygotować z niego nietypowe kiszonki lub zamarynować. Doskonale nadaje się też do wypieków, w tym ciasta i babeczek. Osoby, które nie do końca są przekonane do smaku cytryny, powinny wypróbować również przepis na lemon curd. Oto kilka prostych propozycji z tym żółtym owocem w roli głównej.
Cytrynowe inspiracje kulinarne
Zazwyczaj jej zastosowanie kończy się na wyciśnięciu soku do herbaty albo dodaniu plasterków do pieczonego łososia. Cytrus ten daje jednak dużo więcej możliwości. Można przygotować z niego nietypowe kiszonki lub marynatę. Doskonale nadaje się też do wypieków, w tym ciast i babeczek. Osoby, które nie do końca są przekonane do smaku cytryny, powinny wypróbować również przepis na lemon curd. Oto kilka prostych propozycji z tym żółtym owocem w roli głównej.
Ciasto cytrynowe
Składniki: 200 g miękkiego masła, skórka otarta z 1 cytryny, 3 łyżki domowego cukru waniliowego, 2 łyżeczki kardamonu, 3 jajka, 20 g wiórków kokosowych, 20 g zmielonych migdałów, 2 łyżki soku z cytryny, 300 g mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 150 g jogurtu naturalnego.
Przygotowanie: masło połączyć z cukrem waniliowym. Miksując, dodawać jajka, a następnie do gładkiej masy wsypać wiórki kokosowe, migdały i wlać sok z cytryny. Ponownie wymieszać i wsypać mąkę, proszek, kardamon i sodę. Na koniec dodać jogurt i jeszcze raz wymieszać. Formę do keksówki natłuścić, wlać masę do 3/4 wysokości. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni C. Przestudzić na kratce, udekorować lukrem lub cukrem pudrem.
Cytryny marynowane
Składniki: 1 kg małych cytryn o cienkiej skórce, 2 łyżki soli, sok wyciśnięty z dwóch cytryn, 1 i 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, 1 łyżeczka kolendry, 1/2 łyżeczki płatków chili, 2 gałązki rozmarynu.
Przygotowanie: cytryny umyć i sparzyć, a następnie osuszyć. Naciąć każdą przy szypułce na krzyż, rozchylić. Owoce ułożyć ciasno w większym, wyparzonym słoiku. Dodać sól i przyprawy. Olej połączyć z sokiem cytrynowy, a następnie mieszaniną zalać owoce. Odstawić na dwa tygodnie. Marynata nadaje się do sałatek, drobiu, ryb, zup i czerwonego mięsa.
Lemon Curd
Składniki: 4 cytryny, 1 i 1/2 szklanki cukru, 100 g masła, 4 duże jajka, szczypta soli.
Przygotowanie: cytryny sparzyć, następnie wycisnąć sok (około pół szklanki) i zetrzeć skórkę. Połączyć skórkę z cukrem pudrem. Masło ubić, dodać zmiksowaną skórkę z cukrem. Następnie wbić kolejno jajka, wsypać sól, wlać sok z cytryny i dalej miksować. Masę podgrzewać w rondelku z grubszym dnem. Po 10 minutach powinien zgęstnieć. Krem przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce. Doskonale nadają się jako polewa na ciasto lub nadzienie do tartaletek z owocami.
Babeczki cytrynowe
Składniki: 2 jajka, 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka mleka, 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru (białego lub brązowego), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, skórka otarta jednej cytryny.
Przygotowanie: mąkę i proszek przesiać do miski. Wsypać cukier i skórkę z cytryny. Wymieszać. Wbić jajka, wlać olej i mleko. Połączyć składniki, a następnie masę za pomocą łyżki nakładać do papilotek. Piec 20-25 minut w 180 stopniach C. Podawać po przestudzeniu, np. z dodatkiem cukru pudru.
Syrop cytrynowy
Składniki: 1 cytryna, 4 cm korzenia imbiru, 150 ml płynnego miodu (np. lipowego).
Przygotowanie: przygotować wyparzony i wysuszony słoik o pojemności 200 ml. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, a następnie pokroić w plasterki. Imbir obrać i również pokroić w plasterki. Na spód słoika wlać odrobinę miodu, następnie włożyć plasterek cytryny, kawałki imbiru i wlać 1-2 łyżki miodu. Czynność powtarzać do wyczerpania się składników. Ostatnią warstwą powinien być miód. Tak przygotowany syrop schować do lodówki na dwie doby. Po tym czasie będzie gotowy i można używać go do herbaty lub deserów. Doskonale rozgrzewa, a w dodatku jest pyszny.
Cytryny kiszone
Składniki: 3-4 cytryny, 2 łyżki soli, sok z cytryny.
Przygotowanie: cytryny naciąć wzdłuż, przesypać solą, umieścić w słoiku i zalać sokiem cytrynowym. Odstawić na kilka dni, aż nabiorą mocy. Podkręcą smak sałatek, sosów i duszonych mięs.
mp/WP Kuchnia