Cytryny na słodko, kiszone i marynowane

Zazwyczaj jej zastosowanie kończy się na wyciśnięciu soku do herbaty albo dodaniu plasterków do pieczonego łososia. Cytrus ten daje jednak dużo więcej możliwości. Można przygotować z niego nietypowe kiszonki lub zamarynować. Doskonale nadaje się też do wypieków, w tym ciasta i babeczek. Osoby, które nie do końca są przekonane do smaku cytryny, powinny wypróbować również przepis na lemon curd. Oto kilka prostych propozycji z tym żółtym owocem w roli głównej.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Cytrynowe inspiracje kulinarne

Obraz
© Shutterstock.com

Zazwyczaj jej zastosowanie kończy się na wyciśnięciu soku do herbaty albo dodaniu plasterków do pieczonego łososia. Cytrus ten daje jednak dużo więcej możliwości. Można przygotować z niego nietypowe kiszonki lub marynatę. Doskonale nadaje się też do wypieków, w tym ciast i babeczek. Osoby, które nie do końca są przekonane do smaku cytryny, powinny wypróbować również przepis na lemon curd. Oto kilka prostych propozycji z tym żółtym owocem w roli głównej.

/ 7Ciasto cytrynowe

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 200 g miękkiego masła, skórka otarta z 1 cytryny, 3 łyżki domowego cukru waniliowego, 2 łyżeczki kardamonu, 3 jajka, 20 g wiórków kokosowych, 20 g zmielonych migdałów, 2 łyżki soku z cytryny, 300 g mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 150 g jogurtu naturalnego.

Przygotowanie: masło połączyć z cukrem waniliowym. Miksując, dodawać jajka, a następnie do gładkiej masy wsypać wiórki kokosowe, migdały i wlać sok z cytryny. Ponownie wymieszać i wsypać mąkę, proszek, kardamon i sodę. Na koniec dodać jogurt i jeszcze raz wymieszać. Formę do keksówki natłuścić, wlać masę do 3/4 wysokości. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni C. Przestudzić na kratce, udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

/ 7Cytryny marynowane

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1 kg małych cytryn o cienkiej skórce, 2 łyżki soli, sok wyciśnięty z dwóch cytryn, 1 i 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, 1 łyżeczka kolendry, 1/2 łyżeczki płatków chili, 2 gałązki rozmarynu.

Przygotowanie: cytryny umyć i sparzyć, a następnie osuszyć. Naciąć każdą przy szypułce na krzyż, rozchylić. Owoce ułożyć ciasno w większym, wyparzonym słoiku. Dodać sól i przyprawy. Olej połączyć z sokiem cytrynowy, a następnie mieszaniną zalać owoce. Odstawić na dwa tygodnie. Marynata nadaje się do sałatek, drobiu, ryb, zup i czerwonego mięsa.

/ 7Lemon Curd

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 4 cytryny, 1 i 1/2 szklanki cukru, 100 g masła, 4 duże jajka, szczypta soli.

Przygotowanie: cytryny sparzyć, następnie wycisnąć sok (około pół szklanki) i zetrzeć skórkę. Połączyć skórkę z cukrem pudrem. Masło ubić, dodać zmiksowaną skórkę z cukrem. Następnie wbić kolejno jajka, wsypać sól, wlać sok z cytryny i dalej miksować. Masę podgrzewać w rondelku z grubszym dnem. Po 10 minutach powinien zgęstnieć. Krem przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce. Doskonale nadają się jako polewa na ciasto lub nadzienie do tartaletek z owocami.

/ 7Babeczki cytrynowe

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 2 jajka, 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka mleka, 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru (białego lub brązowego), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, skórka otarta jednej cytryny.

Przygotowanie: mąkę i proszek przesiać do miski. Wsypać cukier i skórkę z cytryny. Wymieszać. Wbić jajka, wlać olej i mleko. Połączyć składniki, a następnie masę za pomocą łyżki nakładać do papilotek. Piec 20-25 minut w 180 stopniach C. Podawać po przestudzeniu, np. z dodatkiem cukru pudru.

/ 7Syrop cytrynowy

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1 cytryna, 4 cm korzenia imbiru, 150 ml płynnego miodu (np. lipowego).

Przygotowanie: przygotować wyparzony i wysuszony słoik o pojemności 200 ml. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, a następnie pokroić w plasterki. Imbir obrać i również pokroić w plasterki. Na spód słoika wlać odrobinę miodu, następnie włożyć plasterek cytryny, kawałki imbiru i wlać 1-2 łyżki miodu. Czynność powtarzać do wyczerpania się składników. Ostatnią warstwą powinien być miód. Tak przygotowany syrop schować do lodówki na dwie doby. Po tym czasie będzie gotowy i można używać go do herbaty lub deserów. Doskonale rozgrzewa, a w dodatku jest pyszny.

/ 7Cytryny kiszone

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3-4 cytryny, 2 łyżki soli, sok z cytryny.

Przygotowanie: cytryny naciąć wzdłuż, przesypać solą, umieścić w słoiku i zalać sokiem cytrynowym. Odstawić na kilka dni, aż nabiorą mocy. Podkręcą smak sałatek, sosów i duszonych mięs.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw