Cytryny na słodko, kiszone i marynowane

Zazwyczaj jej zastosowanie kończy się na wyciśnięciu soku do herbaty albo dodaniu plasterków do pieczonego łososia. Cytrus ten daje jednak dużo więcej możliwości. Można przygotować z niego nietypowe kiszonki lub zamarynować. Doskonale nadaje się też do wypieków, w tym ciasta i babeczek. Osoby, które nie do końca są przekonane do smaku cytryny, powinny wypróbować również przepis na lemon curd. Oto kilka prostych propozycji z tym żółtym owocem w roli głównej.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Cytrynowe inspiracje kulinarne

Obraz
© Shutterstock.com

Zazwyczaj jej zastosowanie kończy się na wyciśnięciu soku do herbaty albo dodaniu plasterków do pieczonego łososia. Cytrus ten daje jednak dużo więcej możliwości. Można przygotować z niego nietypowe kiszonki lub marynatę. Doskonale nadaje się też do wypieków, w tym ciast i babeczek. Osoby, które nie do końca są przekonane do smaku cytryny, powinny wypróbować również przepis na lemon curd. Oto kilka prostych propozycji z tym żółtym owocem w roli głównej.

/ 7Ciasto cytrynowe

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 200 g miękkiego masła, skórka otarta z 1 cytryny, 3 łyżki domowego cukru waniliowego, 2 łyżeczki kardamonu, 3 jajka, 20 g wiórków kokosowych, 20 g zmielonych migdałów, 2 łyżki soku z cytryny, 300 g mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 150 g jogurtu naturalnego.

Przygotowanie: masło połączyć z cukrem waniliowym. Miksując, dodawać jajka, a następnie do gładkiej masy wsypać wiórki kokosowe, migdały i wlać sok z cytryny. Ponownie wymieszać i wsypać mąkę, proszek, kardamon i sodę. Na koniec dodać jogurt i jeszcze raz wymieszać. Formę do keksówki natłuścić, wlać masę do 3/4 wysokości. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni C. Przestudzić na kratce, udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

/ 7Cytryny marynowane

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1 kg małych cytryn o cienkiej skórce, 2 łyżki soli, sok wyciśnięty z dwóch cytryn, 1 i 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, 1 łyżeczka kolendry, 1/2 łyżeczki płatków chili, 2 gałązki rozmarynu.

Przygotowanie: cytryny umyć i sparzyć, a następnie osuszyć. Naciąć każdą przy szypułce na krzyż, rozchylić. Owoce ułożyć ciasno w większym, wyparzonym słoiku. Dodać sól i przyprawy. Olej połączyć z sokiem cytrynowy, a następnie mieszaniną zalać owoce. Odstawić na dwa tygodnie. Marynata nadaje się do sałatek, drobiu, ryb, zup i czerwonego mięsa.

/ 7Lemon Curd

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 4 cytryny, 1 i 1/2 szklanki cukru, 100 g masła, 4 duże jajka, szczypta soli.

Przygotowanie: cytryny sparzyć, następnie wycisnąć sok (około pół szklanki) i zetrzeć skórkę. Połączyć skórkę z cukrem pudrem. Masło ubić, dodać zmiksowaną skórkę z cukrem. Następnie wbić kolejno jajka, wsypać sól, wlać sok z cytryny i dalej miksować. Masę podgrzewać w rondelku z grubszym dnem. Po 10 minutach powinien zgęstnieć. Krem przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce. Doskonale nadają się jako polewa na ciasto lub nadzienie do tartaletek z owocami.

/ 7Babeczki cytrynowe

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 2 jajka, 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka mleka, 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru (białego lub brązowego), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, skórka otarta jednej cytryny.

Przygotowanie: mąkę i proszek przesiać do miski. Wsypać cukier i skórkę z cytryny. Wymieszać. Wbić jajka, wlać olej i mleko. Połączyć składniki, a następnie masę za pomocą łyżki nakładać do papilotek. Piec 20-25 minut w 180 stopniach C. Podawać po przestudzeniu, np. z dodatkiem cukru pudru.

/ 7Syrop cytrynowy

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1 cytryna, 4 cm korzenia imbiru, 150 ml płynnego miodu (np. lipowego).

Przygotowanie: przygotować wyparzony i wysuszony słoik o pojemności 200 ml. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, a następnie pokroić w plasterki. Imbir obrać i również pokroić w plasterki. Na spód słoika wlać odrobinę miodu, następnie włożyć plasterek cytryny, kawałki imbiru i wlać 1-2 łyżki miodu. Czynność powtarzać do wyczerpania się składników. Ostatnią warstwą powinien być miód. Tak przygotowany syrop schować do lodówki na dwie doby. Po tym czasie będzie gotowy i można używać go do herbaty lub deserów. Doskonale rozgrzewa, a w dodatku jest pyszny.

/ 7Cytryny kiszone

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3-4 cytryny, 2 łyżki soli, sok z cytryny.

Przygotowanie: cytryny naciąć wzdłuż, przesypać solą, umieścić w słoiku i zalać sokiem cytrynowym. Odstawić na kilka dni, aż nabiorą mocy. Podkręcą smak sałatek, sosów i duszonych mięs.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja