Cytryny na słodko, kiszone i marynowane

Zazwyczaj jej zastosowanie kończy się na wyciśnięciu soku do herbaty albo dodaniu plasterków do pieczonego łososia. Cytrus ten daje jednak dużo więcej możliwości. Można przygotować z niego nietypowe kiszonki lub zamarynować. Doskonale nadaje się też do wypieków, w tym ciasta i babeczek. Osoby, które nie do końca są przekonane do smaku cytryny, powinny wypróbować również przepis na lemon curd. Oto kilka prostych propozycji z tym żółtym owocem w roli głównej.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Cytrynowe inspiracje kulinarne

Obraz
© Shutterstock.com

Zazwyczaj jej zastosowanie kończy się na wyciśnięciu soku do herbaty albo dodaniu plasterków do pieczonego łososia. Cytrus ten daje jednak dużo więcej możliwości. Można przygotować z niego nietypowe kiszonki lub marynatę. Doskonale nadaje się też do wypieków, w tym ciast i babeczek. Osoby, które nie do końca są przekonane do smaku cytryny, powinny wypróbować również przepis na lemon curd. Oto kilka prostych propozycji z tym żółtym owocem w roli głównej.

/ 7Ciasto cytrynowe

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 200 g miękkiego masła, skórka otarta z 1 cytryny, 3 łyżki domowego cukru waniliowego, 2 łyżeczki kardamonu, 3 jajka, 20 g wiórków kokosowych, 20 g zmielonych migdałów, 2 łyżki soku z cytryny, 300 g mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 150 g jogurtu naturalnego.

Przygotowanie: masło połączyć z cukrem waniliowym. Miksując, dodawać jajka, a następnie do gładkiej masy wsypać wiórki kokosowe, migdały i wlać sok z cytryny. Ponownie wymieszać i wsypać mąkę, proszek, kardamon i sodę. Na koniec dodać jogurt i jeszcze raz wymieszać. Formę do keksówki natłuścić, wlać masę do 3/4 wysokości. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni C. Przestudzić na kratce, udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

/ 7Cytryny marynowane

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1 kg małych cytryn o cienkiej skórce, 2 łyżki soli, sok wyciśnięty z dwóch cytryn, 1 i 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, 1 łyżeczka kolendry, 1/2 łyżeczki płatków chili, 2 gałązki rozmarynu.

Przygotowanie: cytryny umyć i sparzyć, a następnie osuszyć. Naciąć każdą przy szypułce na krzyż, rozchylić. Owoce ułożyć ciasno w większym, wyparzonym słoiku. Dodać sól i przyprawy. Olej połączyć z sokiem cytrynowy, a następnie mieszaniną zalać owoce. Odstawić na dwa tygodnie. Marynata nadaje się do sałatek, drobiu, ryb, zup i czerwonego mięsa.

/ 7Lemon Curd

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 4 cytryny, 1 i 1/2 szklanki cukru, 100 g masła, 4 duże jajka, szczypta soli.

Przygotowanie: cytryny sparzyć, następnie wycisnąć sok (około pół szklanki) i zetrzeć skórkę. Połączyć skórkę z cukrem pudrem. Masło ubić, dodać zmiksowaną skórkę z cukrem. Następnie wbić kolejno jajka, wsypać sól, wlać sok z cytryny i dalej miksować. Masę podgrzewać w rondelku z grubszym dnem. Po 10 minutach powinien zgęstnieć. Krem przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce. Doskonale nadają się jako polewa na ciasto lub nadzienie do tartaletek z owocami.

/ 7Babeczki cytrynowe

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 2 jajka, 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka mleka, 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru (białego lub brązowego), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, skórka otarta jednej cytryny.

Przygotowanie: mąkę i proszek przesiać do miski. Wsypać cukier i skórkę z cytryny. Wymieszać. Wbić jajka, wlać olej i mleko. Połączyć składniki, a następnie masę za pomocą łyżki nakładać do papilotek. Piec 20-25 minut w 180 stopniach C. Podawać po przestudzeniu, np. z dodatkiem cukru pudru.

/ 7Syrop cytrynowy

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1 cytryna, 4 cm korzenia imbiru, 150 ml płynnego miodu (np. lipowego).

Przygotowanie: przygotować wyparzony i wysuszony słoik o pojemności 200 ml. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, a następnie pokroić w plasterki. Imbir obrać i również pokroić w plasterki. Na spód słoika wlać odrobinę miodu, następnie włożyć plasterek cytryny, kawałki imbiru i wlać 1-2 łyżki miodu. Czynność powtarzać do wyczerpania się składników. Ostatnią warstwą powinien być miód. Tak przygotowany syrop schować do lodówki na dwie doby. Po tym czasie będzie gotowy i można używać go do herbaty lub deserów. Doskonale rozgrzewa, a w dodatku jest pyszny.

/ 7Cytryny kiszone

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3-4 cytryny, 2 łyżki soli, sok z cytryny.

Przygotowanie: cytryny naciąć wzdłuż, przesypać solą, umieścić w słoiku i zalać sokiem cytrynowym. Odstawić na kilka dni, aż nabiorą mocy. Podkręcą smak sałatek, sosów i duszonych mięs.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości