Muffinki ze szpinakiem
*Składniki: *100 g mrożonego szpinaku, 25 g masła (najlepiej klarowanego), 2 ząbki czosnku, 150 g sera mascarpone, 125 ml mleka, 1 jajko, 200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody, pomidorki koktajlowe, 50 g startego żółtego sera, sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie: szpinak rozmrażamy i osączamy, a następnie podsmażamy na maśle i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ser mascarpone. Całość mieszamy i dusimy ok. 1 minuty ciągle mieszając. Mąkę wraz z sodą przesiewamy i dodajemy do szpinaku wymieszanego z mascarpone. Wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i wlewamy mleko. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do papilotek lub natłuszczonej formy muffinkowej nakładamy porcje ciasta do 3/4 wysokości foremek. Na wierzchu układamy połówki pomidorków koktajlowych. Pieczemy 20 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Po wystygnięciu muffinki posypujemy startym żółtym serem.
Przepis i zdjęcie www.tanio-szybko-smacznie.pl