4. Agrovita, Konserwa żołnierska z boczkiem. Konserwa wieprzowa sterylizowana typu mielonka
Kolejne cztery konserwy - średnie wśród wybranych przez nas produktów - dietetyk oceniła jako produkty "poniżej wymagań". - Wszystkie mają mniej niż 70 proc. mięsa (między 61 a 45), a co za tym idzie rośnie udział wypełniaczy. Aby konserwy miały smak musiały się też pojawić wzmacniacze smaku i zapachu - wyjaśnia.
Skład: mięso wieprzowe 61 proc., woda, tłuszcz wieprzowy, skrobia modyfikowana (kukurydziana), sól, stabilizatory - E450, E451, E452, substancja zagęszczająca - E407, przyprawy, białko zwierzęce wieprzowe, glukoza, wzmacniacz smaku - E621, przeciwutleniacz - E316 i substancja konserwująca - E250. Może zawierać śladowe ilości: soi, glutenu, jaj, selera, gorczycy, mleka z laktozą. Zawiera 28 proc. boczku wieprzowego.